A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Fotók

Audi A6q Audi A6q
Elõdjéhez képest hosszúsága 124, tengelytávja 76, szélessége pedig 10 milliméterrel növekedett

Audi A6q A külsõ dizájn az Audi A6 Avantéval megegyezõ formai nyelvet követi

Audi A6q "MMI basic" kezelõpult

Audi A6q "MMI basic" kezelõpult

Audi A6q a tolatókamera képe az MMI monitorán jelenik meg

Audi A6q A 3.0 TDI az 1400 és 3250 közötti fordulatszám - tartományban 450 Nm nyomatékot produkál a fõtengelyen

Audi A6q offroad-elemekkel tovább bõvíti az Avant eredeti koncepcióját

Audi A6 - bemutatkozott az új allroad quattro


Forrás: Audi Magyarország
2006. július 18.

Az Audi már az allroad quattro elsõ generációjával is osztatlan sikert aratott. Az A6 Avant mûszaki alapjaira épült típus immár 2000 óta tölti be a mindenfajta úton, minden évszakban jól használható "nagy Audi" szerepét. Most utódja mutatkozik be: az új A6 allroad quattro még tágasabb, markánsabb, sokoldalúbb és még több luxust kínál elõdjénél.

A külsõ dizájn az Audi A6 Avantéval megegyezõ formai nyelvet követi. Az allroad quattro ugyanakkor offroad-elemekkel tovább bõvíti az Avant eredeti koncepcióját. Ezek közé tartoznak például a nemesacél alsó védõlemezek is.

A "singleframe" hûtõrács enyhén átdolgozva jelenik meg: a rács függõleges tagjai krómozott díszléceket hordoznak, a rendszámtartó pedig immár szabadon áll. További különleges stíluselemek az új tervezésû lökhárítók és a megnövelt külsõ tükrök. A szériafelszereltséghez ködfényszórók, fényszórótisztító berendezés, illetve fény- és esõérzékelõ is tartozik.

Az új Audi A6 allroad quattro hosszúsága 4934, tengelytávja 2833, szélessége pedig 1862 milliméter, míg magassága az "adaptive air suspension" légrugózás beállításától függõen 1459 és 1519 milliméter között változik. Elõdjéhez képest hosszúsága 124, tengelytávja 76, szélessége pedig 10 milliméterrel növekedett, így a vezetõn kívül négy utas számára biztosít luxusszínvonalú térkínálatot és kényelmet. Az üléstámla lehajtásával 565-rõl 1660 literesre növelhetõ csomagtér két sínt is tartalmaz. Opcióként sokoldalú megoldások - például csomagrögzítõ rendszer - rendelhetõk a csomagtérbe, de választható automatikus nyitású és zárású csomagtér-ajtó is.

Az A6 allroad quattro négyféle, hosszában beépített motorral - két benzinessel és két dízellel - kapható. Mind a négy erõforrás közvetlen befecskendezésû, s az Audi legkorszerûbb V-motorjainak családjába tartozik. A 3.2 FSI legnagyobb teljesítménye 188 kW (255 LE), a V6-os maximális forgatónyomatéka eléri a 330 Nm-t, ami 3250 percenkénti fordulatszámnál jelenik meg. Még nagyobb erõvel szolgál a 4.2 FSI. A közvetlen befecskendezésû V8-as 257 kW (350 LE) teljesítményt és 440 Nm forgatónyomatékot állít elõ, utóbbi már 3500 percenkénti fordulatszámnál rendelkezésre áll. A 2.7 TDI 132 kW (180 LE) teljesítményû, legnagyobb forgatónyomatéka 380 Nm, amely már 1400 percenkénti fordulatszámnál megjelenik, s egészen 3300 percenkénti fordulatszámig folyamatosan rendelkezésre áll. A 3.0 TDI az 1400 és 3250 közötti fordulatszám-tartományban 450 Nm nyomatékot produkál a fõtengelyen, legnagyobb teljesítménye pedig az A6 Avant típushoz képest is nõtt, 171 kW (233 LE) értékre emelkedett.

A quattro állandó összkerékhajtás minden modellben az alapkivitelhez tartozik. Részlegesen önzáró, központi kiegyenlítõmûve a forgatónyomatékot változó arányban osztja el az elsõ és a hátsó kerekek között; alapesetben ez 50-50%, ám szükség esetén a nyomaték akár 75 százaléka is kerülhet az elsõ vagy a hátsó kerekekre.

Az ugyancsak a szériakivitelhez tartozó "adaptive air suspension" légrugózás döntõ mértékben bõvíti a futómû képességeit. Segítségével a karosszéria magassága akár 60 milliméteres tartományon belül is állítható, mégpedig sebességfüggõ automatikus, illetve az "MMI basic" kezelõpultjáról végrehajtott manuális szabályozás útján egyaránt. A szabályzóegység ennek megfelelõen önmûködõen határozza meg az adaptív lengéscsillapítók karakterisztikáját. Opcióként 245/45 R 18 méretû All-Terrain gumiabroncsok is rendelhetõk, amelyekhez megerõsített alsó motorvédõ is kapható.

Az extrák között szerepel az "adaptive light" dinamikus kanyarvilágítás, az "advanced key" kulcsnélküli nyitási és az "Audi parking system advanced" parkolássegítõ rendszer, amelynek mûködésekor a tolatókamera képe az MMI monitorán jelenik meg. Kívánságra a mobiltelefonhoz Bluetooth-csatlakoztatási lehetõség is kapható, és DVD-alapú navigációs berendezés, a BOSE surround-hangrendszere és sportülés is rendelhetõ.


A márkával kapcsolatos cikkek:

Audi R8 - újabb négykarikás quattro
Audi Q7-es - a quattro kedvéért, quattro a teljesítmény kedvéért
Audi Q7 3.0 V6 TDI quattro - elsõ leosztásra ászpóker
Audi TT Coupé 3.2 quattro - bemutatkozott az új TT