Toyota Century - 425 lovas hintóban mutatkozott be a népnek az új japán császár

Akihito, a korábbi császár a hivatalos rendezvényeken rendszerint egy Toyota Century-t használt, az új császári autó alapjául ugyanezt a modellt, a 2018-ban leleplezett új Century-t választották.

Az új császár, Naruhito bemutatkozó díszszemléjére egy olyan egyedileg átalakított modellre volt szükség, amelyben jól látható a császár és a császárné, miközben elhajtanak az ünneplő tömeg előtt.

2018 Toyota Century
Az ünnepségért felelős kabinetiroda által számításba vett autók közül kizárólag a nyitott tetős Century teljesítette a megszabott feltételeket, ezért a Toyota legyártotta a kért modellt. Egy ilyen feltétel volt egyebek mellett, hogy az autó "a konvoj többi járművéhez képest megjelenésében és méretében is kiemelkedő, valamint kiváló biztonságú és környezetbarát" legyen. Az új császári autóhoz a Toyota mérnökei kiindulásnak a 2018-ban leleplezett új Century V12-t választották.

2018 Toyota Century
Ebből épült a 425 lóerő összteljesítményű, 5340 milliméter hosszú, 1930 milliméter széles és 1445 milliméter magas, hibrid összkerékhajtású kabrió.

2018 Toyota Century Hybrid
Ez az első Century modell, amelyből valaha nyitott tetős változat készült.

2018 Toyota Century Cabriolet
Annak érdekében, hogy őfelsége Naruhito császár és Masako császárné jól láthatóak legyenek, a hátsó ülést 4 cm-rel megemelték és módosították az ülés háttámlájának a szögét.

Emperor Naruhito and Empress Masako
A császári autó alapjául szolgáló környezetbarát hibrid elektromos hajtású modell biztonsága nem utolsó sorban a legfejlettebb aktív biztonsági rendszereket és vezetéstámogató technológiákat magában foglaló Toyota Safety Sense rendszernek köszönhetően elsőrangú, ezért az ünnepségre készült autóban nem volt szükség további biztonsági felszerelésekre. Ennek ellenére, miután korábban nem volt nyitott változata ennek a modellnek, a Toyota mérnökei az alapoktól kezdték a tervezést és a fejlesztést. Sok munkára volt szükség az egyes elemek megerősítéséhez, a megbízható konstrukció megtervezéséhez, valamint a törvényeknek és előírásoknak megfelelő kialakításhoz.

Az autó különleges, Kamui fényezést kapott, az örökkévaló fekete árnyalatát; a beltér sajtsárga bőr és mintás hamuezüst keveréke. (Szembeötlő külsőség ezen felül az autó motorháztetején elhelyezett császári zászló is.)

Tradition of master craftsmanship
A legendás krizantém trónt októberben elfoglaló Naruhito, az új japán császár a három évtizedes uralkodás után, 85 éves korában még áprilisban lemondó Akihito császárt követi a trónon. Ezzel Japánban lezárult a Heiszei-kor (Békét teremtő), és kezdetét vette a Reiva-kor (Gyönyörű harmónia).

Az októberi Sokuirei-Seiden-no-Gi ünnepség keretében Japán új császára a császári palotától (Imperial Palace) a japán Parlament főkapujának érintésével az Akasaka császári rezidenciáig (Akasaka Palace) tartó 4,6 kilométeres utat már ezzel a különleges, egyedi kialakítású nyitott Toyota Century modellel tette meg mintegy fél óra alatt.

Emperor Naruhito, empress Masako parade through Tokyo
A beiktatási ceremónia másik ünnepségét, a Shukuga-Onretsu-no-Gi-t a Hagibis tájfun áldozatai iránti kegyeletből csak novemberben tartották meg.
Emperor Naruhito and Empress Masako - 両陛下、笑顔で即位パレード