Mika Häkkinen vizet prédikált Budapesten

Országos akcióba kezd a rendőrség az ittas vezetés ellen.

Az angol kampányfilm

A budapesti Andrássy úton palackos vizet osztanak a hostessek. Fekete pólójukon hátul sárga Sétáló Jani, elöl az intelem. "A bajnok tanácsa: Soha ne igyál, ha vezetsz!" ...vagy ha mégis, csakis Janit! - gondoljuk hozzá.

Kétszínű (sárga-fekete) fogadalomtétellel indult a "Soha ne igyál, ha vezetsz" kampány is a Liszt Ferenc téren. Az összes, az alkoholizmusból hasznot húzó szervezet, cég, gyártó és egyesület fogadalmat tett a felelősségteljes alkoholfogyasztás serkentésére.

A kampány arca, a Bajnok, a kiérdemesült volánakrobata is új szerepkörben tetszeleg, ő a Felelősségteljes Alkoholfogyasztás Nemzetközi Nagykövete! Megbízólevelét - és ebben nincs semmi meglepő - az italgyártó multi, a Sétáló Jani lepárlója állította ki.

Mi a kedvenc italod? - kérdezte egy újságíró. A víz - vágta rá a Nagykövet.

De mit is jelenthet ez a "felelősségteljes alkoholfogyasztás"? Egyszerre ne igyál sokat, mert apránként több fér beléd. Kulturáltan. A kisujjadat jó messzire tartsd el a pohártól, amikor döntöd magadba az égetett töményet.

A palackosvizes promoció nyilvánvaló célja az volt, hogy a "fogadalomtétel" tömeges legyen. Tavaly a közutakon elvégzett 1 450 000 alkoholtesztből 42 163(!) volt pozítív. A Liszt Ferenc téren azért ennél valamennyivel kevesebben voltak.

Az egészben van valami egészen felháborítóan kétszínű. Az italgyártó báránybőrbe bújva népszerűsíti a tömény alkoholfogyasztást, miközben az egészet úgy állítja be, mintha a szesz a kiegyensúlyozott életvitel része lenne és csakis az ittas vezetés jelenthet veszélyt. Ügyes húzás és egyben szomorú az is, hogy olyan parnert találtak mindehhez, mint a rendőrség. Na, dehát milyen is lenne, ha a rendőrség nem támogatna egy ittas vezetés elleni kampányt? Két motoros rendőr vezette fel a Sétáló Jani reklámautóját a Hősök terére, hogy a Nemzetközi Nagykövet is részt vehessen az éppen ott igazoltató rendőrökkel együtt az ittas vezetők kiszűrésén. Kedden délután hatkor.