Ford Motor Company - igazi amerikai válasz a COVID-19 koronavírus pandémia kihívására

A Kék Ovális a koronavírus járvány nyomán kialakult egészségügyi helyzetben tovább erősíti a társaság készpénzhelyzetét, hogy lépéselőnyben legyen a versenytársaival szemben, amikor majd a nemzetközi gazdaság kikeveredik a jelenlegi akut bizonytalanság időszakából.



- Ahogyan a Nagy Gazdasági Válság (Great Recession) idején is tettük, a Ford olyan módon kezeli a koronavírus előidézte krízishelyzetet, amely ebben a létfontossági időszakban védelmet jelent az üzleti tevékenységünknek, a munkatársainknak, ügyfeleinknek (vásárlóinknak) és kereskedőinknek. Amerika legnagyobb járműgyártójaként és az autóipar legnagyobb munkaadójaként azt tervezzük, hogy a jelen krízishelyzetből erősebb vállalatként kerülünk ki, amely a későbbiekben a gazdaság élénkítésének hajtómotorjává válhat - jelentette ki Jim Hackett, a Ford elnök-vezérigazgatója.

Jim Hackett, Ford CEO
A társaság arról értesítette a hitelezőit, hogy a vállalati hitelkeretből lehívja a teljes, még fel nem használt 13,4 milliárd USD-t, valamint a kiegészítő hitelkeretéből 2 milliárd USD-t. A készpénztöbbletet a társaság arra használja fel, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány miatti termelésleállításnak a működőtőkére gyakorolt ideiglenes hatásait és megőrizze a Ford pénzügyi rugalmasságát.

- Bár nyilvánvalóan nem láttuk előre a koronavírus-járványt, gondoskodtunk arról, hogy erős mérleggel és bőséges likviditással rendelkezzünk, amelynek segítségével ki tudjuk védeni a gazdasági bizonytalanságokat és továbbra is befektethetünk a jövőnkbe - jelentette ki Hackett. - A Ford dolgozói rendkívül rugalmasak és motiváltak, ezért bízom abban, hogy az általunk hozott intézkedésekkel a jelenlegi bizonytalan helyzetet kezelni tudjuk, és egyúttal a jövőt is építjük - tette hozzá.

A Ford a gazdasági visszaesés első jeleinek megjelenésekor többször is jelezte, hogy célja 20 milliárd USD készpénz és 30 milliárd USD likviditás elérése. A 2019. év végén ezek a mutatók a következők voltak: 22 milliárd USD készpénz és 35 milliárd USD likvid tőke.

The New 2020 F-Series Tremor Off-Road Package | Super Duty® | Ford
A Ford bejelentette azt is, hogy tervei szerint az Észak-Amerikában és Európában lévő gyáraiban ideiglenesen felfüggeszti a termelést. Ezeket az intézkedéseket a munkavállalók egészsége és biztonsága érdekében, valamint azért hozták, hogy választ adjanak az ellátási lánc problémáira és más korlátozásokra. A társaság együttműködik a szakszervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy a termelés a következő hetekben biztonságosan és hatékonyan induljon újra.

Hackett megjegyezte, hogy az első ország, amely a vírussal szembesült Kína volt, de már kilábalóban van a koronavírus-válságból és már az autók iránti kereslet növekedésének jeleit mutatja. A kínai helyzet rendeződéséről szóló hírek szolgáljanak a gazdaság általános élénkülésével kapcsolatos optimizmus forrásaiként, amint a vírus jelentette fenyegetettség alábbhagy - jelentette ki.

Forrás: Györke Orsolya
Ford Magyarország
PR és Közkapcsolatok igazgató
Sajtókapcsolatok, sajtószóvivő