Dakar 2021 - az új Land Rover Defender kulcsszerepet kapott a világ legextrémebb terepversenyén

Két új Defender 110-es, két pilóta, orvosi stáb, szerelők és támogató személyzet alkotják a 2021-es Land Rover "csapatot". A Land Rover a két széria-gyártású járművel segíti a Dakar újoncát, a Prodrive támogatásával létrejött Bahrain Raid Xtreme (BRX) versenyzőit.

Land Rover Defender 110 P400
A 13 napos, 12 szakaszból álló, 7646 kilométeres verseny még mindig a világ egyik legkíméletlenebb motorsport-eseménye. A Dakar Rally és a Land Rover története kétszer már összefonódott, először 1979-ben, amikor egy Range Rover nyerte az első Dakar-t, majd két évvel később a márka megismételte a diadalt. Idén a verseny Jeddah városában, Szaúd-Arábiában a Vörös-tenger partjánál kezdődik, majd Rijad-on keresztül Jeddah-ba ér vissza.

A Bahrain Raid Xtreme (BRX) csapatáról és a személyzet tagjairól a 2021-es viadalon két Explorer Pack csomaggal felszerelt Defender 110 gondoskodik. A BRX színeiben a kilencszeres rally világbajnok francia Sébastien Loeb és a kétszeres Dakar-győztes spanyol Nani Roma indul. A BRX mögött az autótervező, gyártó és versenyeztető Prodrive Automotive és velük a világ vezető motorsport-szakértői állnak.

Land Rover Defender 110 P400
A rally-n a két autó a legextrémebb terepviszonyok között szolgál, sivatagi dűnéken, sártengeren, tevefűves pusztákon és sziklás sivatagon kelnek át - miközben a csapat és a pilóták számára nélkülözhetetlen ellátmányt, felszerelést, valamint a kiszolgáló személyzetet szállítják. A Gerry McGovern tervezte, teljes mértékben szériakivitelű Land Rover Defenderek nemcsak a csapat, de a személyzet teljes körű ellátásáról is gondoskodnak: a Land Rover Defender 110 P400-as modellek táborhelyként, étkezőként és alvófülkeként is szolgálnak. - A csapatnak tudnia kell és bíznia kell abban, hogy a támogató járműveink képesek lesznek az összes szükséges készletet szállítani és bízni kell bennük, hogy bármilyen körülmények között is eljutnak a következő szervizpontra - mondta Paul Howorth csapatvezető (Head of Operations / Team Principal). Az új Defender akár 900 kg hasznos terhet, azaz jelentős mennyiségű ellátmányt és felszerelést szállíthat, legnagyobb dinamikus tetőterhelése 168 kg. Az autók fejlett Terrain Response 2 technológiája a világon elsőként kínál konfigurálható Terrain Response funkciót. Segítségével az autók pilótái saját vezetési stílusukhoz, valamint a rájuk váró körülményekhez igazíthatják a járművek terep-beállításait.

Land Rover Defender 110 P400
- Az 1979-es verseny történelmünk legigényesebb mérnöki tesztje és fejlesztőprogramja volt. A Land Rover ezért egyedülálló Dakar-törzskönyvvel rendelkezik, de a rally továbbra is a legnehezebb terep-állóképességi teszt. Bár a címvédő márka nem vesz részt a versenyben, az autóknak létfontosságú szerepük lesz a BRX csapat támogatásában, miközben több ezer mérföldnyi sivatagi terepen haladnak. Az a tény, hogy ezek a járművek gyári állapotú, széria-Defenderek, a legendás 4x4-esünk terepképességeiről és tartósságáról tanúskodik - mondta Finbar McFall, a Jaguar Land Rover azaz a JLR vásárlói tapasztalatokért felelős igazgatója (Jaguar Land Rover Customer Experience Director).

Land Rover Defender 110 P400
A Defender-eket a márka mild hybrid technikájával kibővített 2.0 literes Ingenium benzinmotorja hajtja, teljesítőképességüket olyan kiegészítők növelik, mint az expedíciós tetőcsomagtartó, a légbeömlő snorkel, a kerékjárati-ív védelem, a kihúzható tetőlétrák és a kívülre szerelt pótkerék-tartó.

A terepjáró nemcsak a Land Rover nagyteljesítményű és takarékos soros hathengeres Ingenium dízelmotorját és mild hibrid technikáját kapta, hanem a P400 plug-in hibrid hajtásláncot is, ezzel akár 43 kilométert képes tisztán elektromos üzemben megtenni, eközben átlagos CO2-kibocsátása akár 74 g/km is lehet.

The New Land Rover DEFENDER – Unstoppable
- Nissan Tokio - limitált széria kizárólag a magyar piac igényeire szabva
- 2021 Toyota Highlander Hybrid - itt van Amerika!
- Toyota GR Supra - Road Arrows avagy légi akrobatika a betonon
- Hyundai TUCSON - már sportos, N Line kivitelben, hibrid hajtással is
- Mazda 1920-2020 - igazi sikertörténet a vásárlók folyamatosan növekvő igénye a Mazda SUV-ok iránt
- Ford Local Hazard Information - megállapodás a BMW-vel, a Mercedes-Benz-zel és a Volvo-val
- 2021 Ford Ranger MS-RT - jön a Ranger Wildtrak nagy teljesítményű utcai változata
- Toyota RAV4 Plug-in Hybrid - új zászlóshajó a hibrid flotta élén
- 2020 Toyota Hilux - még erősebb lett a japán pickup-legenda legújabb generációja!
- Jaguar F-PACE SVR - egy igazi nagymacska, intelligens összkerékhajtással