Hogyan űzzük el a nyestet az autónktól?

Amikor nyestnyomokra bukkanunk az autónkon, az sosem jelent jót.


A nyest egy nagyon kártékony állat, az sem túl jó, ha a padlásunkon üt tanyát, az pedig egyenes borzalmas, ha a baromfiudvart látogatja meg. Ugyanez a helyzet, ha az autónknál találkozunk a nyomával, mert biztosak lehetnünk benne, hogy ha bemászott a motortérbe, akkor nagy "ramazurit" csapott, aminek az elektronika és a vezetékek látják kárát. Persze lehetne legyinteni, hogy "dehát mi a városban élünk, mit keresne itt egy nyest"?

A helyzet az, hogy a nyest egy városiasodott állat, amely már szinte bárhol felbukkanhat. Igaz ugyan, hogy érzékeny a szaglása és a hallása, ezért a városi zaj és szagok távol is tarthatnák, de az ember terjeszkedése hozzászoktatta ezt az állatot is az emberhez. Tehát mindegy, hol élünk, ha nyest nyomot látunk az autónk mellett vagy rajta, akkor mindenképp védekezni kell. De mit is tehetünk? Vannak népi módszerek és persze hasznos eszközök, melyeket kipróbálhatunk. A Fékmester webáruház utánajárt, melyek a leghatékonyabb módszerek a nyestek távol tartására.

Illat alapú riasztók

A nyest elriasztásának egyik lehetséges módszere, ha a szaglására ható riasztót használunk. A népi módszerek erre számos lehetőséget kínálnak. Mivel a nyest nem szeretni a kutyákat, így kutyaszőrrel töltött harisnyát vagy zoknit érdemes a motortérbe rejteni, de sokan az ecetes spriccelésre vagy a benzinbe mártott rongyra esküsznek. Ha egyik sem válik be vagy biztosra mennénk, akkor a nyestűző spray is egy jó lehetőség, amely szintén szaggal tartja távol a nyesteket. A szag alapján működő módszerek hatásosak, viszont nagy egy nagy hátrányuk.

Mégpedig az, hogy a nyest előbb-utóbb megszokja a kellemetlen szagokat és ha a kutyaszőrhöz nem társul kutya is, akkor egy idő után már nem fogja zavarni a szag. Ugyanez igaz a nyestűző sprayre is, mert ez a kellemetlen szag is megszokható. Amit tehetünk, hogy cserélgetjük a különböző riasztó szagokat, így a nyest nem fogja tudni megszokni olyan könnyen és csak annyit érzékel, hogy itt kellemetlen szag van, amitől távol kell maradnia. Ha pedig távol marad hosszú ideig, nagy rá az esély, hogy már nem is jön vissza.

Mennyire hatásos a zaj alapú riasztó?

Az elektromos és ultrahangos riasztók a nyestek érzékeny hallására hatnak és olyan magas frekvencián szólnak, amit mi emberek ugyan nem hallunk, de a nyest igen és nem lesz számára kellemes. Ezeket az eszközöket elemes verzióban is megtalálhatjuk és 5-10 ezer forintért már beszerezhetjük. Kicsik, könnyen elhelyezhetőek az autóban, és hosszú ideig is képesek működni. Hátránya természetesen ennek a módszernek is van. Akadnak olyan kutyák is melyek szintén hallják ezt a zajt, persze nyestriasztótól függően, és őket is zavarhatja.

Másrészt, ahogyan a szag, a hang is megszokható, bár ezt általában nehezebben szokja meg egy nyest. Ugyanakkor, hogy sok helyen hallja ezt a zajt, akkor könnyebben hozzászokik, így nem lesz ennek sem távol tartó ereje. Érdemes a módszereket kombinálva kipróbálna, illetve több módszert is bevetni a nyestek ellen.




- Tartsuk telefonunkat autós mobiltelefon-tartóban!
- Jaguar XF Saloon - két összkerékhajtású modell is hajszautóként debütált a 25. James Bond filmben
- Mit érdemes szem előtt tartani az autóhifi kiválasztásakor?
- Szempontok, amelyeket figyelembe kell venned téli gumiabroncs vásárlása előtt!
- Melyek a legjobb téli gumik 225/45R17 méretben?
- 2022 ©koda Fabia - lehet, hogy a Simple Clever funkciók sokasága vonzza leginkább a vásárlókat?
- RANGE ROVER VELAR - még elegánsabb, még kényelmesebb, már SV Bespoke fényezéssel is!
- Két év után újra AMTS - jön Magyarország legnagyobb autós és tuning kiállítása és show-ja!
- A nyári gumiabroncsokról egyszerűen
- Ford F-150 Lightning - Platinum, Lariat és XLT kivitelben készül a villanymotoros pickup legenda