Szempontok, amelyeket figyelembe kell venned téli gumiabroncs vásárlása előtt!

Hamarosan ismét lezárul egy évszak, közeledik a csapadékosabb és hűvösebb idő. Nem, ez nem azt jelenti elsősorban, hogy elő az esernyőkkel és a melegebb ruhákkal!

Akinek autója van pontosan tudja, hogy a csapadékosabb és hűvösebb idő egyet jelent áttérni a téli gumiabroncsra. Sokszor gondot okoz időben kiválasztani és még időpontot is kérni az autószerelőtől, hiszen ilyenkor mindenkinek ez a gondja.


Elsősorban nem azért váltasz, mert jön a csapadékos, havas idő, hanem azért, mert a nyári gumid optimális hőmérsékleti tartománya nem egyezik meg a téli gumiéval. Ha nyári gumival próbálsz meg télen vagánykodni az veszélyes, mivel a gumi anyaga jelentősen veszít a rugalmasságából. Így nem tudod uralni teljes biztonságban az autód irányíthatóságát a nedves, jeges aszfalton. A nyári gumit nem erre találták ki! De az sem megoldás, ha elől hagyod a nyári gumikat, hátra meg a téli szettedet teteted fel. Akármennyire is szeretnél spórolni, ez sem megoldás, bár, ha a variáláson gondolkodsz, akkor inkább egy komplett téli gumi szettnél érdemes úgy csinálni, hogy előre tesszük a kevésbé kopottat és hátra a kopottabbat, főleg elsőkerék hajtású kocsinál.

Mondhatnád, hogy jó, akkor jó lesz a négy évszakos gumiabroncs is, viszont ez nem az igazán tökéletes megoldás, bármennyire is költséghatékonynak gondolod. Pláne, ha sokat használod az autódat. De visszatérve arra, hogy hogyan is kell a megfelelő méretben és persze minőségben megvenned a téli gumit, vegyük példának a városi kisautók 175/65R 14-es méretét. Ilyen például, a Citroen XaraC2, Fiat 500, Toyota Yaris, Ford Fiesta és még sorolhatnánk.

Mivel mi is főleg itt közlekedünk, tisztában vagyunk az autóink adta lehetőségekkel. Mikor először kellett téli gumi szettet vásárolnunk, fogalmunk sem volt, hogy a feliratok mit jelentenek a gumiabroncson, mi mit határoz meg. Hogyan számoljam ki például a váltó méretet? A 14-es jelzés magát az alufelni méretét határozza meg coll-ban, a 175 a gumiabroncs szélességét, a 65 pedig egy profil arányt. Ez így rendben is van, hiszen biztosan nem fogunk a 14 colos felnire 15” méretű téli gumiabroncsot szereltetni. De miért is előnyös ez a méret télen?

Nem azért, mert csak télen lehet használni, lehet nyáron is, csak nem előnyös. Mivel keskeny téli gumiról van szó, sokkal jobb a tapadása, mint egy szélesebb téli abroncsnak. A mintázatuk is különböző, hiába, hogy egy "kaptafára" vannak méretezve. Érdemes ezeket is figyelembe venni, hiszen nem mindig az ára, vagy a márkája fogja meghatározni a minőségét. Ha az autogumiakcio.hu oldalt nézem számos segédlet áll a rendelkezésre, mely alapján ki tudom választani a megfelelő, 175/65R 14-es méretű téli gumit.

A weboldalon olyan ismert márkákkal találkozunk, mint pl. a Hankook, Pirelli vagy a Dunlop. A legjobbak persze mindig a prémium kategóriás abroncsok, viszont sose felejtsük el, hogy milyen autóra vásároljuk a téli gumit. Egy régebbi típusú kocsira bőven megfelel a középkategóriás gumiabroncs is (pl. Uniroyal MS Plus téli gumi).

Nem mindig a legdrágább gumi a jobb, de senkit nem szeretnénk lebeszélni a már jól bevált minőségű téli gumiról. Ha igazán bele akarsz merülni ebbe a témába, az interneten található, különféle téli gumiabroncs tesztek olvasásával még nagyobb áttekintést kaphatsz az egyes gyártók által készített téli modellekről.

Elég vonzó, ha a gumi akciós vagy a forgalmazó kátyúgaranciát is vállal, pl. a kiválasztott 175/65R 14-es méretű téli gumiabroncsra. Egyrészt, ha már idejekorán kezdesz azon gondolkodni, hogy milyen legyen a téli szetted, biztos, hogy találsz ilyet, mivel sokan nem gondolkodnak előre. Másrészt viszont nyáron, mivel kizárt dolog, hogy téli gumit tegyél fel és jönnek az újabb gyártású téli darabok, egyfajta készletkisöprés vagy forgalomnövelés érdekében a magasabb áron kapható szetteket olcsóbban kapod meg. Jó, ha előrelátó vagy!