Mit érdemes szem előtt tartani az autóhifi kiválasztásakor?

Az autóhifi kiválasztása okozhat némi fejtörést, ha nem vagyunk jártasak a témában. Ráadásul a gyártók is alaposan ráerősítenek a "nem tévedhetünk" életérzésre, hiszen a termékeiket lélegzetelállító hangzással, lenyűgöző basszussal és más marketingszólamokkal jellemzik.

Ne hagyjuk magunkat befolyásolni az ilyen üzenetek által, válasszunk inkább tudatosan!


Jó hír, hogy gyakorlatilag nem foghatunk mellé, ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, és ehhez még hangmérnöki kvalitásokra sincs szükség. Tudnunk kell, hogy mely mutatók és termékadatok fontosak vagy épp jelentéktelenek számunkra.

Gyakori hiba, hogy az autóhifi minőségét a wattban kifejezett teljesítménnyel azonosítjuk, noha a két dolognak édes kevés köze van egymáshoz. Számos példát lehetne említeni, amikor a négycsatornás 70 wattos erősítők hangzása sokkal jobb, mint a több száz wattal dobálózó társaiké.

Persze az ár igencsak árulkodó lehet; ez igaz az elektronikai eszközökre általában, az autóhifikre pedig különösen. Éppen ezért előfordul, hogy a már említett négycsatornás 70 wattos felszerelésért lényegesen magasabb árat kell fizetni, mint a nagyobb teljesítménnyel rendelkező változatokért. Ez persze nem jelenti azt feltétlenül, hogy 100 ezer forint alatt nincs minőségi választás, az viszont kijelenthető, hogy az ár meghatározza a minőséget. A tisztességtelen kereskedői gyakorlattól most tekintsünk el...

Ha nem tudjuk, mi a különbség egy 10- és egy 200 ezres felszerelés között, érdemes elmenni egy bemutatóterembe és meghallgatni az eszközöket. Érdemes tudni, hogy egy erősítő magasabb árát nem az a tulajdonsága indokolja, hogy képes beszakítani a dobhártyánkat. Persze érthető, ha nem szeretnénk magas árat fizetni a jó hangzásért, de a rosszabb hangzást ne wattokkal próbáljuk ellensúlyozni.

A rendszer minden eleme legyen nagyjából azonos szinten! Nem érdemes vagyonokat fizetni egy fejegységért, ha az erősítők, hangszórók és mélynyomók a belépő kategória legalját súrolják. Ha nincs elég pénzünk az igényeinknek megfelelő rendszerre, inkább várjunk egy kicsit az áhított cucc megvásárlásával. Hiába csili-vili a fejegység, hiába menő a háttérvilágítás, ha az összhatás csapnivaló.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy autóhifi és egy lakások részére tervezett "rendes" hifi teljesen különböző karakterisztikával rendelkezik. Ami a nappaliban jól szól, egyáltalán nem biztos, hogy a Suzukiban is hozza azt az életérzést, amire mindig is vágytunk... Hatalmas a különbség a mélynyomók által adott hangzásban; ami a négy fal között vagy egy üzlethelyiségben tökéletesnek tűnik, a gépkocsiban esetleg zajforrásként lesz értelmezhető.

A kocsi akusztikája nem hasonlítható össze egy helyiség adottságaival, ráadásul a zajszennyezés is kihívást jelent. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a rendszert hozzáértő szakember vagy erre specializálódott műhely szerelje be; ha nem így döntünk, jó eséllyel előfordulhat, hogy a rendszerre kifizetett pénz gyakorlatilag kárba vész, hiszen a hangzás egy tízezres cucc szintjéhez lesz hasonló.