Drive Me Tender - Elvis és a rózsaszínű Cadillac

Egyetlen nap alatt 140 000 dollárért vett tizennégy autót barátainak és rokonainak kedvenc kereskedőjénél.

Cadillac Eldorado Cabrio

A Rock ’n’ Roll királya szerette az autókat, különösen a Cadillac-ért rajongott. A kedvenc típusa az Cadillac Eldorado Cabrio volt. A hatalmas országúti cirkálókat úgy vásárolta, mint mások a zsemlét. Az egyéni rekordját 1975-ben állította fel, amikor egyetlen nap alatt 140 000 dollárért vett tizennégy(!) autót barátainak és rokonainak kedvenc kereskedőjénél. Ha Memphis-ben a "Madison Cadillac"-nél az eladók szája hirtelen a fülükig ért, szemük dollár alakot öltötött és otthagyták vevőiket, az csak egyet jelenthetett: Elvis belépett a szalonba. Az egyik utolsó Caddy-jét 1974-ben vette, színaranyból készült indítókulcsot kapott hozzá ajándékba.

A legtöbb ember, ha másnak örömet akar szerezni, virágot vesz ajándékba, Elvis Cadillac-et ajándékozott. A legszebb, legnagyobb krómcsodát, az '55-ös Cadillac Fleetwood 60 Specialt édesanyja kapta, természetesen rózsaszínűre lakkozva. Az az apró részletkérdés senkit sem zavart, hogy Presley mamának soha nem volt jogosítványa. Az autót egyébként 250 lóerős V8-as motor hajtotta, természetesen fullos volt, ahogy ma mondanák, klímával (1955-ben!), keresőlámpával és AM rádióval.

Egyszer egy bankalkalmazott megcsodálta a legfrissebb "luxusszánkóját". "Szeretné? Ez már az enyém, de válasszon magának egy másikat" - mondta a Király a vadidegen nőnek, bekísérte a szalonba és vett neki ajándékba egy 11 500 dolláros Cadillac Eldorado-t.

A Rock n' Roll legfényesebb csillaga, a Király és a legendás amerikai luxusmárka tökéletesen egymásra találtak. A Cadillac akkoriban szerényen, de magabiztosan "világszabványnak" nevezte autóit, mindegyiket egy számmal nagyobbra, fényűzőbbre és gyorsabbra csinálta, mint a konkurencia. A csillogó krómot nagykanállal mérték, egy Cadillacben annyi lemez volt, mint Európában két-három átlagos autóban. A csúcspontot az '59-es uszonyos, rakétalámpás Cadillac Eldorado Cabrio jelentette. A kényelmét a hintóhoz (limbóhintóhoz!) igazították, így az útfekvése a kanyarokban "alig volt jobb, mint egy lekvárral töltött fánknak".

Most van Elvis halálának 30. évfordulója, 42 éves korában, 1977 augusztus 16-án halt meg. Utolsó útjára 50 000 ember kísérte el. Őt autó vitte. Egyet lehet találni, milyen márka.

Az évfordulón Memphisben 100 000 ember zarándokolt el sírjához.