iCar - az Apple összeszűri az (alma)levet a Volkswagennel?

Az iMac, az iPod és az iPhone után jön az iCar? Vagy iVW? Új globális tengely épülhet Wolfsburg és Cupertino között.

iCar

"Ha ez így megy tovább, nemsokára almalevet tankolunk" - fakadt ki nemrégiben az egyik amerikai TV kommentátora a naponta megjelenő újabb és újabb alternatív üzemanyagokra utalva. Akkor senki nem gondolta, hogy milyen közel járt a valósághoz.

Csúcstalálkozót tartott a napokban Kaliforniában Martin Winterkorn, a VW és Steve Jobs, az Apple első embere a lehetséges jövőbeni együttműködés reményében, egy közös fejlesztésű "iCar" megalkotásáért.

Jelenleg az egész projekt még csak a kapcsolatfelvétel és az ötletvihar szintjén tart, de máris megkezdődtek a találgatások. A kompakt autó felszereltsége alapvetően az Apple informatikai és távközlési fejlesztéseire épülne, afféle mozgó koncertteremmé válna a továbbfejlesztett iPoddal. Ennél több egyelőre nem szivárgott ki, az üzlet volumenére tekintettel a legszigorúbb a titoktartás mindkét fél részéről. Mindenesetre a VW szóvívője, Hans-Gerd Bode megerősítette, hogy a megbeszélések folytatódnak. Az Apple még nem kommentálta a hírt. Piaci elemzők szerint hasonlóan a korábbi "i"-sikermodellekhez, a fiatal vásárlók körében népszerű lehet egy Apple fejlesztésekkel telepakolt iCar. Vagy iVW. A Volkswagen ugyanis már régebben tervezi egy 8 200 dollárról induló amerikai kompakt modell gyártását.

Az elektronika a műholdas navigációtól és rádióvevőtől kezdve a pohármelegítőig egyre meghatározóbb szerephez jut az autók értékesítésekor. A Ford például a Microsoft-al közösen fejleszt szórakoztató és kommunikációs rendszert, az extraként rendelhető csomag ára mindössze 400 dollár.

Az Apple már jelenleg is több autógyártó beszállítója, elsősorban az iPod, újabban az iPhone fedélzeti integrálása kapcsán.