Nissan 350Z egy feltört iPhone-ért

Az Apple azért épített speciális védelmet a telefonba, hogy azt csak a vele szerződött szolgáltatók hálózatán lehessen használni.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az iPhone megjelenését minden eddiginél nagyobb várakozás előzte meg Amerikában. Szinte minden alkalmazással felszerelték, ami csak egy telefontól elvárható. Van szélessávú internet-kapcsolata, lehet vele irodai szoftvereket használni, fényképezni vagy a beépített iPod-dal zenét hallgatni, filmeket és képeket nézni, és nem utolsó sorban telefonálni is. Nincs külön billentyűzete, érintőkijelzője egyben a kezelőfelülete is. Az Apple június végén dobta piacra, és már az első nap több százezer példány kelt el belőle. A telefont az Egyesült Államokon kívül még sehol sem árusítják.

Az iPhone rendszere szigorúan zárt, még a SIM-kártyát sem lehet kicserélni benne; csak az AT&T hálózatán használható és néhány játékot leszámítva kizárólag a gyári alkalmazások futtathatók rajta.

Mindez nem véletlenül mozgatta meg szerte a világon a hackerek (helyesen crackerek) fantáziáját, akik megjelenése óta egymást túllicitálva mutatják be az általuk feltört kártyafüggetlen telefonokat.

Az egyáltalán nem nemes versenyben jelenleg egy 17 éves amerikai tinédzser, George Hotz a legsikeresebb. Saját bevallása szerint az amerikai premier napján szerezte be iPhone-ját, s mintegy ötszáz órát töltött el a törés módszerének kidolgozásával. Úgy tűnik, a munka kifizetődő volt, mivel a Certicell szervizcég Hotz feltört mobiljáért egy Nissan 350Z sportkocsit, három új, 8 gigabájtos iPhone-t és egy tanácsadói állást ajánlott fel cserébe.