KIA cee'd - sikátorban és versenypályán. Vajon hol gyorsabb?

Herr Mayländer, ne mérgelődjön, ha a visszapillantó tükrében szlovák rendőrautó tűnik fel! Néhány perc múlva úgyis megelőzi önt!

KIA cee'd Safety Car

A szlovák Belügyminisztérium (ott még van ilyen) a rendőrség járműparkját hazai gyártású KIA cee'd járőrautókkal fejleszti, az elkövetkező három évben 4 000, Zsolnán gyártott járőrautó áll szolgálatba. A KIA, mint "hivatalos hazai beszállító" Frankfurtban mutatta be a zöld-fehérre festett, megkülönböztető jelzésekkel ellátott mintapéldányt, amelyből az első, 43 darabot már átadták, a következő, 350 darabos flottát pedig még ebben az évben leszállítják a hatóságnak.

Az autók a hét minden napján 24 órás szolgálatot látnak el és a váltott műszakban dolgozó rendőrök naponta átlagosan 200 kilométert hajtanak velük.

A zsolnai modellel kapcsolatban még a rendőrautónál is meglepőbb hír, hogy átalakított és feltuningolt, jobbkormányos kompakt cee'd-eket állítottak be Safety Car-ként, azaz biztonsági autóként több angliai motorverseny-pályán. A Safety Carnak a baleseteknél van fontos szerepe, ezekkel tartják fennt a "rendet", amíg a veszélyhelyzet megoldódik. Az EuroNCAP törésteszten ötcsillagos, azaz biztonságos KIA modell alkalmasnak bizonyult erre a feladatra Silverstonban és a Castle Combe versenypályán, Wiltshireben is. Új szerepéhez megerősítették a fékrendszerét, valamint a módosított, Eibach felfüggesztéssel 20 mm-el alacsonyabbra ültették. Az utcai verzióhoz képest a fekete, 18"-os Rimstock felniken feszülő 205/40-es Michelin Pilot Sport gumik, a hátsó légterelő és természetesen a fényhíd, a sziréna és kihangosító hangrendszer is mind extra.

Eddig a nagybetűs Biztonsági Autó V8-as, 6.3 literes, 481 lóerős motorjával a Mercedes-Benz CLK 63 AMG volt. A Formula-1-es versenyeken általában Bernd Mayländer vezeti, időnként 300 km/óránál nagyobb sebességgel is.

Herr Mayländer, az új autója megérkezett!?