BMW ConnectedDrive - szellem a garázsban?

1 beszólás

Autójuk mellett állva nézhetik a BMW tulajdonosok, milyen ügyesen parkol helyettük a Remote Park Assist.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A 2007-es BMW Innovations Day-en mutatkozott be a Remote Park Assist, az automata parkolórendszer, mint a Park Distance Control (PDC) továbbfejlesztett változata.

Már nem kell az autóban ülni, ha túl szűk a garázs és nehéz lenne kiszállni, elég egy gombnyomás a távirányítón és az autó engedelmesen beáll a sofőr nélkül is. Mintha a láthatatlan ember vezetne.

Az autó, miközben begördül a szűk helyre, ügyel az oldaltávoságra és a faltól 20 cm-re megáll. Szintén magától leáll, ha a biztonsági zónán belül bármilyen akadály, tárgy vagy pl. gyerek kerül elé. Az irányítást érzékelő-szenzorok és egy, a garázs hátsó falára szerelt speciális tükör segítik. A tükör méretét az autó első szélvédője mögé elhelyezett kamera figyeli. Ha a tükör kicsi, a garázs fala még távol van, ha a kép megnő, a fal már közel. A tükrön van egy fekete vonal is, ezt kell középre komponálnia a rendszernek, akkor áll helyes irányban az autó. Mindezek mellett természetesen szükséges az is, hogy az autó motorját, az automata váltót, a gázpedált, a kormányt és a fékeket is vezérelje az elektronika. Ha végiggondoljuk, azért ez nem kis feladat volt a fejlesztőknek.

Amikor kiáll a garázsból, a vezető szintén az autó mellett állva figyelhet a gyalogosokra, a gyerekekre vagy a háziállatokra. Eközben az autó lépésben, alig 2,5 km/óra sebességgel halad, lassabban, mint egy átlagos gyalogos.

A trükköt a mi autónkkal nem érdemes kipróbálni. A BMW-nek is csak a 7-sel sikerült.