Szeptemberben dől el, mikor rajtolhat Budapestről a Dakar Rally

A 2010-es, esetleg 2009-es budapesti indulásról szeptemberben várható döntés, a 2008-as versenyre ötszáznál is több résztvevőt várnak.

Stéphane Peterhansel

A Dakar Rally történetének legeredményesebb versenyzője, a francia Stéphane Peterhansel, alias "Mr. Dakar" Etienne Lavigne versenyigazgató társaságában népszerűsítette a versenysorozatot csütörtökön Budapesten. "Most még korai arról beszélni, hogy mikor lesz Budapesten a verseny rajtja, de a tárgyalások jól haladnak, így remélem hamarosan ezt is bejelenthetjük" - mondta a versenyigazgató.

A 2007-es futam több szempontból is rekordot döntött, ezen volt például eddig a legtöbb résztvevő. Ötszáz jármű indult, ami a 2001-es futamhoz képest 74 százalékos emelkedést jelent, ám a szervezők jövőre ennél is több résztvevőre számítanak. Mindenesetre a 2008-as verseny nevezési határidejét meghosszabbították, ami arra utal, talán mégse akkora a tolongás...

Nagyon jelentősnek ítélik viszont a közép-európai versenyzők részvételét, az idei futamon 19 magyar, 17 cseh és 10 lengyel csapat indult. Magyarország részvétele a rajthoz álló versenyzők létszámát illetően is jelentős, a magyar volt a kilencedik legnépesebb csapat.

2008-ban több lesz a sebességellenőrző, mind a versenyzőket, mind a szervizjárműveket jobban szemmel tartják majd. A szervizkamionok sebességét 90 km/h-ra, a szervizautókét 110 km/h-ra korlátozták, de a falvakban csak maximum 50 km/h-val mehetnek. 2007-ben a pénzügyi bírságok összesen 21 650 eurót tettek ki.

Afrika hozzáállása is lassan megváltozik, a Szaharában korábban tüntető tömegek az elmúlt években diszkrét szurkolókká váltak. A Dakar 30 éve vendégeskedik Afrikában.