Budapest-Balaton Rally - áprilisban indul a Dakar-series

8 beszólás

A katonai lőtereken mennek majd, mint a golyó!

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Pontosan egy hónappal az idei Dakar lefújása után, Budapesten jelentette be Etienne Lavigne, a Dakar Rally versenyigazgatója, hogy a Dakar folytatódik, már szervezik a 2009-es futamot. A helyszínről az elkövetkező hetekben döntenek.

Az idén elmaradt sivatagi show első pótelőadását áprilisban Magyarországon és Romániában tartják. Április 20-án Budapestről rajtol az új versenysorozat, a Dakar Series. A teljes nevén Dakar Series Central Europe Rally (CER) első versenyén a mezőny Budapestről indul, majd négy magyarországi és három erdélyi gyorsasági szakasz után április 26-án Balatonfüreden ér célba. Itt tartják a díjkiosztót is. Ugyanúgy, mint a Dakar-rallyn, itt is három járműkategóriában (motorkerékpár vagy quad, autó és kamion) illetve profiként vagy amatőrként indulnak a résztvevők. A 3000 kilométeres versenytáv mintegy fele speciális gyorsasági szakasz lesz, ezeket olyan zárt katonai lőtereken rendezik, amelyek egyébként is hasonló rendezvények színterei. A versenyzők a lőtereken csak a már meglévő utakat használhatják. Az ún. összekötő szakaszokon a versenyben résztvevő gépjárművek a KRESZ-szabályok betartásával közlekednek, amelyeket a szervezők külön traffipaxok telepítésével is ellenőriznek. A verseny után a szervező francia cég tereprendezést végez és eltakarítja a nézők után esetlegesen keletkező hulladékot.

A Közép-Európa Rally 2008 programja így alakul:

április 17. Bemutatkozó fesztivál Szegeden
április 18. A magyar versenygépek műszaki átvétele Budapesten
április 19. A külföldi versenygépek műszaki átvétele Budapesten
április 20. Budapest-Nagybánya 510 kilométer (110 km szelektív a táborfalvai lőtéren, 400 km összekötő szakasz)
április 21. Nagybánya-Szováta 500 kilométer (250 km szelektív, 250 km összekötő szakasz)
április 22. Szováta-Szováta 364 kilométer (240 km szelektív, 124 km összekötő szakasz)
április 23. Szováta-Debrecen 590 kilométer (200 km szelektív, 390 km összekötő szakasz)
április 24. Debrecen-Veszprém 480 kilométer (170 km szelektív a táborfalvai lőtéren, 310 km összekötő szakasz)
április 25. Veszprém-Veszprém 315 kilométer (290 km szelektív a jutaspusztai lőtéren, 25 km összekötő szakasz)
április 26. Veszprém-Balatonfüred 213 kilométer (170 km szelektív a jutaspusztai lőtéren, 43 km összekötő szakasz), díjkiosztó, gálaest
április 27. hazautazás

A CER versenyre már eddig közel kétszázötven nevezés érkezett (100 autó, 100 motor, 20 kamion), többségük az elmaradt Dakar-rallyn is indult volna. A nagy csapatok közül a BMW, a Mitsubishi, a Schlesser és a KTM már jelezték részvételi szándékukat.

A futam megrendezését a Magyar Turizmus Zrt. kétszázezer euróval, 52 millió forinttal támogatja. Jó hír, hogy az olimpia évében a pénzt nem más sportágaktól vonják el, hanem az ÖTM a turisztikai költségvetésből biztosítja rá a fedezetet. És lesz Dakar-fíling is. Az összekötő szakaszok, vagyis a magyar közutak helyenként már "afrikai" állapotban vannak...

Az Eurosport élőben közvetíti a versenyt!