Audi A8L W12 quattro Security - három páncélos és a ...?

6 beszólás

Megérkezett az Őrezred nemrégiben vásárolt három golyóálló Audi A8-asa, jelenleg tart az üzembehelyezésük. Reg. adó befizetés, okmányiroda, rendszám, ilyesmi.

Audi A8L W12 quattro Security

A kormány 370 millió forintos újautó-beszerzési programjának minden részlete szigorú államtitok. Így nem tudni, milyen felszereltséggel érkezett és mennyibe került pontosan a közbeszerzési eljáráson kívül vásárolt három Audi A8L W12 quattro Security. A páncélozott, akár komoly terrortámadásnak is ellenálló A8-asokon kívül kísérőnek öt összkerékhajtású Audi Q7-es luxusterepjárót, két Mercedes-Benz mikrobuszt, valamint négy felső-középkategóriás Volkswagen Passatot vásárolt a Köztársasági Őrezred. A kocsikat még nem vették át és még nem tudni azt sem, melyik autót ki fogja használni.

Az ötödik generációs Audi A8L W12 quattro Security modellt a 2005-ös frankfurti IAA kiállításon állították ki először nyilvánosan. Az Audi Neckarsulm-i részlegében átépített A8-as még a 7.62 milliméteres lövedékek ellen is védelmet nyújt, ami azt jelenti, hogy a Kalasnyikov-gépkarabély lövései sem ütik át páncélzatát vagy többrétegű, ragasztott aklakait. A német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség, a Bundeskriminalamt is tesztelte autót és a legjobb minősítésű, B6+ és B7 golyóállósági osztályba sorolta. Hatliteres, 450 lóerős, V12-es motorja 580 Nm nyomatékot küld az állandó négykerék-hajtásért felelős Audi AWD quattro rendszeren és a hatsebességes Tiptronic automata váltón keresztül a kerekekre.

Az Audi az A8 Security-nél páratlan vészkijárati-megoldást alkalmaz, amire akkor lehet szükség, ha az utasok vészhelyzetben valamiért az autó foglyaivá válnak. Ha az ajtók nem nyithatók a szokásos módon, a szabadalmazott pirotechnikai rendszer a karosszéria és az ajtók között felrobbantja a zárakat és így megnyílik a menekülés útja. Ez a rendszer csak ebben a típusban van beépítve, más gyártónak nincs ilyen megoldása. Ugyancsak egyedi felszerelés a tűzoltó-rendszer, amelyet a motortérben helyeztek el, a szórófejeit pedig az alvázra és a kerékjáratokba szerelték, hogy hűthessék a gumikat is. A tűzoltó berendezést a középső konzolban levő gombbal manuálisan is lehet aktíválni, de automatikusan beindítják a hőérzékelők is. Ilyenkor az utastér független, intenzív szellőztetése is automatikusan beindul, a szellőzőrendszer kiszívja a füstöt.

A gumikban nemcsak elektronikus nyomásérzékelők vannak, de a beépített PAX run-flat rendszer garantálja, hogy ha a gumit kilövik, az autó teljesen lapos kerékkel még 100 kilométert tud megtenni, 80 km/h-s sebességgel. Az elektronikusan vezérelt légrugózás eközben is luxusszintű komfortérzetet garantál.

A külső tükrökbe az index helyére kék LED megkülönböztető fény került. Beépített TV, video, LCD monitorok, kihangosított telefon és DVD-játszó teszik elviselhetővé a hosszabb utakat is. A minibár a hűtőszekrényben diszkréten bújik meg a fax-szal a hátsó könyöktámasz mögött...

Na, és ebből van nekünk most már három! Ha figyeltek, március 15-én már láthatjátok azt is, kik ülnek hátul...

Audi A8L W12 quattro Security galéria

Audi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro Security
Audi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro SecurityAudi A8L W12 quattro Security
Audi A8L W12 quattro Security