Az új Mazda 2-es a 2008-as Világautó

Tűzijáték, konfettieső Manhattan-ben: a Mazda2/Demio megelőzte a Ford Mondeot és a Mercedes C-osztályt! Kiosztották a New York International Auto Show díjait, a BMW 118d a "legzöldebb", az Audi R8 a legcombosabb és a lexebb.

World Car of the Year - WCOTY

Alig nyílt meg a New York International Auto Show, máris kiosztották a kiállítás díjait. A Mazda2/Demio harminckilenc, a világ minden tájáról válogatott versenyző közül nyerte el a Világ Év Autója 2008 (World Car of the Year - WCOTY) címet a Ford Mondeo és a Mercedes C-osztályú modellje előtt. A BMW 118d kapta a World Green Car of the Year díjat, az Audi R8 pedig kétszeres győztes: a World Performance Car of the Year lett a teljesítményéért és a World Car Design of the Year lett a vonalaiért.

A zsűrit Argentína, Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Görögország, India, Olaszország, Japán, Korea, Malajzia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Svédország, Törökország és az Egyesült Államok önkéntes újságíróiból válogatták össze. A negyvenhét szakíró titkos szavazással választotta meg a győztest.

A második generációs új Mazda2 (Japánban Demio) alacsony üzemeltetési költségével, tömegcsökkentéssel elért, kiemelkedően alacsony üzemanyag-fogyasztásával emelkedett ki a mezőnyből, de a jelentős sikert utasbiztonsági, környezetvédelmi megoldásainak, menettulajdonságainak és nem utolsó sorban a sportos dizájn érzelmekre gyakorolt hatásának is köszönheti. A dizájn annyira bejött a nemzetközileg elismert formatervezési szakemberből álló zsűrinek, hogy a Mazda2 a World Car Design of the Year kategóriában is döntős lett, az Audi R8 és a Volvo C30 mellett.

A World Green Car of the Year kategória versenyzői közül a "Hatékony Dinamikájú" BMW 118d lett a "legzöldebb", a Smart ForTwo Cdi, és VW Passat 1.9 TDI Bluemotion előtt. A zsűri a győztesnél értékelte az alacsony károsanyag-kibocsátást, az elektromos szervokormányt, a fékenergiát visszatápláló rendszert, valamint a start-stop kapcsolót, mely piros lámpánál vagy dugóban várakozva leállítja a motort. A kétliteres, 143 lóerős dízelmotor átlagfogyasztása 4,5 liter és kilométerenként 119 gramm széndioxidot bocsát ki.

A World Performance Car of the Year, azaz a legnagyobb teljesítményű autók kategóriájában az Audi R8 nyert, de az Audi egyben a legszebb is, a németek bezsebelték a World Car Design of the Year, azaz a legszebb formájú autóért járó első díjat is. Második a Mazda2/Demio, a harmadik a kétajtós Volvo C30-as lett.