A Panda állva hagyta a Lambo-t!

A gázzal még nincs gáz! Tankolj tíz euroért és nézd meg, hova jutottál!

Fiat Panda Panda 1.2 Natural Power

Érdekes és rendkívül időszerű összehasonlítást készített a német autóklub: annak számoltak utána, mennyit lehet autózni napjainkban 10 euroból. Az eredmény elgondolkodtató: amíg a földgázüzemű Fiat Panda Panda 1.2 Natural Power ennyiből eljutott Berlinből a 251 kilométerre lévő Hannoverbe, addig a Lamborghini Murciélago LP640 csak a 29 kilométerre fekvő Potsdamig... Más szóval: a Panda Potsdamnál otthagyta a Lamborghini-t és majdnem kilencszer akkora távolságot tett meg, ugyanannyi pénzből!

Az ADAC számításainak legnagyobb tanulsága, hogy a mostani árak mellett a legolcsóbb gázzal autózni. A 251 kilométerrel győztes Fiat Panda mögött 228 kilométerrel a szintén folyékony-gázzal hajtott Chevrolet Matiz 0.8 LPG lett a második és 217 kilométerrel a Chevrolet Aveo 1.2 LPG a harmadik. Az első 40 járműből 36(!) volt gázüzemű, föld- vagy folyékony propángázzal hajtott.

A hagyományos, azaz a benzin- illetve dízelüzemű autók között a Smart fortwo lett a király, 202 kilométerrel. (Ezt érdemes átszámolni a mostani euroárral: ennyit lehet autózni a Smart-tal 2330 forintból, igaz német dízel-áron, ami egy kicsit magasabb a magyarnál.) A benzines Smartnak csak 150 kilométerre volt elég a 10 euro. Érdekes, hogy a hibridüzemű Toyota Prius és a dízeles VW Golf BlueMotion is közel ennyit, 148 kilométert tett meg a kalkuláció szerint.

A gazdaságossági "futam" legnagyobb vesztesei a sportkocsik és a luxuslimuzinok: a tabella végén végeztek olyan márkák, mint a Bentley Azure, a Dodge Viper, a Ferrari 599 GTB Fiorano és a Lamborghini Murciélago LP640: az előbbiek 31, az utóbbi kettő 30 kilométerrel.

A szégyenfalról természetesen nem hiányoznak a fekete bárányok, a SUV-ok sem: a Porsche Cayenne Turbo vagy a kompresszoros Range Rover Sport V8. Nekik 41 kilométerre volt elég 10 euro. Pedig futotta volna többre is...