Augusztusban érkeznek a megújult háromajtós MINI-k

MINImális fogyasztás és eredeti műszaki megoldások teszik izgalmassá a MINI legújabb modelljeit.

MINI Cooper

Az előzetes hírverés szerint az új modelleknél a legfontosabbnak a fogyasztás csökkentését tartották a tervezők. A négy új modell közül a pálmát a MINI Cooper D viszi el, 110 lóerős (80 kW) négyhengeres dízelmotorja az EU-tesztciklus során mindössze 3,9 liter üzemanyagot fogyasztott 100 kilométeren, miközben csupán 104 gramm szén-dioxidot bocsátott ki kilométerenként. Egy tankolással 1025 kilométert is megtehetünk vele.

Új fejlesztés a fogyasztás csökkentése érdekében a Start Stop funkció, amellyel gyakorlatilag sosem jár alapjáraton az autó. Ha a közlekedési lámpánál megáll és a vezető a váltót üresbe kapcsolja, majd felengedi a kuplungpedált, a rendszer leállítja a motort. Indításhoz elég kinyomni a kuplungpedált és ismét beindul. Így a rövid megállások alkalmával a motor energiaszükséglete és kipufogógáz-kibocsátása nullára csökken. Az automatikus motorleállítás csak akkor kezd működni, ha a motorolaj már elérte a megfelelő üzemi hőfokot, de le lehet kapcsolni manuálisan is.

A Brake Energy Regeneration rendszerrel, azaz a fékenergia regenerálóval már majdnem megvalósul az a régi vicc, hogy az ideális autó fékezéskor visszatermeli a benzint a tankba. Ha ezt még nem is sikerült elérni, az új MINIkben az akkumulátort már csak motorfékkel, fékezéskor tölti a generátor, gyorsításkor lekapcsolódik a motorról.

A Shift Point Indicator az optimális sebességi fokozatot jelzi. Ha kapcsolni kell, fel vagy lefelé mutató nyíllal jelez és a fordulatszámmérő alatt kiírja az ideális fokozatot is.

A jövő évi modellek három további olyan műszaki újdonságot is kínálnak, amelyek komfortosabbá teszik őket a hosszabb utakon. A Cruise Control, lánykori nevén a tempomat a műszerfalon digitálisan jelzi a beállított sebességértéket. A MINI Cooper, a Cooper S, a MINI One és a MINI Cooper D a 2008-as modellévtől hatfokozatú automataváltóval is rendelhető. Az USB-port a szórakoztató-, a Bluetooth-funkció a kommunikációs rendszer feláras opciói.

- A kétszeres F1 világbajnok Fernando Alonso Toyota Hilux-szal készül a Dakar-ra!
- Lexus Off-Road Adventure - terepkaland a festői Blackberry Mountain farmon
- Ford Sat Nav Breadcrumbs - ha ezt Jancsi és Juliska megérhette volna...
- Volkswagen Touareg - elegáns extrákkal felszerelt különleges modell az egymilliomodik!
- All-Electric Ford F-150 Prototype - Amerika ikonja tisztán elektromos hajtással is kőkemény!
- 2019 Ford Mondeo Hybrid - intelligens összkerékhajtással érkezett az öntöltő kombi!
- Mazda Skyactiv-X - itt a benzinnel hajtott dízelmotor!
- Kezdődik a jubileumi Harley-Davidson Open Road Fest Alsóörsön!
- 7 üléses portfólió a nagycsaládosoknak - a Fordnál is a gyermek az első!
- A Volkswagen 7 akciós modellt kínál 2019. július 1-től a nagycsaládosoknak