Augusztusban érkeznek a megújult háromajtós MINI-k

MINImális fogyasztás és eredeti műszaki megoldások teszik izgalmassá a MINI legújabb modelljeit.

MINI Cooper

Az előzetes hírverés szerint az új modelleknél a legfontosabbnak a fogyasztás csökkentését tartották a tervezők. A négy új modell közül a pálmát a MINI Cooper D viszi el, 110 lóerős (80 kW) négyhengeres dízelmotorja az EU-tesztciklus során mindössze 3,9 liter üzemanyagot fogyasztott 100 kilométeren, miközben csupán 104 gramm szén-dioxidot bocsátott ki kilométerenként. Egy tankolással 1025 kilométert is megtehetünk vele.

Új fejlesztés a fogyasztás csökkentése érdekében a Start Stop funkció, amellyel gyakorlatilag sosem jár alapjáraton az autó. Ha a közlekedési lámpánál megáll és a vezető a váltót üresbe kapcsolja, majd felengedi a kuplungpedált, a rendszer leállítja a motort. Indításhoz elég kinyomni a kuplungpedált és ismét beindul. Így a rövid megállások alkalmával a motor energiaszükséglete és kipufogógáz-kibocsátása nullára csökken. Az automatikus motorleállítás csak akkor kezd működni, ha a motorolaj már elérte a megfelelő üzemi hőfokot, de le lehet kapcsolni manuálisan is.

A Brake Energy Regeneration rendszerrel, azaz a fékenergia regenerálóval már majdnem megvalósul az a régi vicc, hogy az ideális autó fékezéskor visszatermeli a benzint a tankba. Ha ezt még nem is sikerült elérni, az új MINIkben az akkumulátort már csak motorfékkel, fékezéskor tölti a generátor, gyorsításkor lekapcsolódik a motorról.

A Shift Point Indicator az optimális sebességi fokozatot jelzi. Ha kapcsolni kell, fel vagy lefelé mutató nyíllal jelez és a fordulatszámmérő alatt kiírja az ideális fokozatot is.

A jövő évi modellek három további olyan műszaki újdonságot is kínálnak, amelyek komfortosabbá teszik őket a hosszabb utakon. A Cruise Control, lánykori nevén a tempomat a műszerfalon digitálisan jelzi a beállított sebességértéket. A MINI Cooper, a Cooper S, a MINI One és a MINI Cooper D a 2008-as modellévtől hatfokozatú automataváltóval is rendelhető. Az USB-port a szórakoztató-, a Bluetooth-funkció a kommunikációs rendszer feláras opciói.