A jövő évi Dakaron mutatkozik be az új Mitsubishi SUV versenyváltozata

25 kemény év, 12 Dakar-győzelem után lecserélik a veterán Pajero-kat.

Mitsubishi MRX09 Racing Lancer

Új Dakar-győztes versenyautót épít a Mitsubishi. A gyár tervei szerint a 2009-es Argentína-Chile futamon már az új Racing Lancer-rel áll rajthoz a gyári csapat, a Team Repsol Mitsubishi Ralliart.

Az acélcső-vázas, szénszálas műanyag felépítményű autót a ravaszul kódolt MRX09 névvel jelentették be, a megfejtés: (M)itsubishi (R)ally "Cross Country"(X), és a bevezetés éve, 2009 (09). Az egyedi építésű "Racing Lancer" természetesen a FIA T1-es előírásainak megfelelően készült versenyautó, de egyelőre csak grafikát publikált róla a gyár. A számítógépes rajzon egy teljesen új konstrukciójú, - a jelenleg még tanulmányautó fázisban lévő Concept-cX alapjain "Lancerizált" - kompakt SUV rallyváltozata látható. A Lancer-vonal dizájnelemeit nem titkoltan a másik idei újdonság, a Lancer Sportback RalliArt sportkombitól vették át, ez főként a farrész kialakításán szembeötlő.

Az már biztos, hogy ezzel a Dakaron vége a Pajero/Montero korszaknak, mint ahogy az is, hogy a Mitsubishi hamarosan a kompakt szegmensben is megjelenik a szabadidőautók piacán. Kezdődik a Lancer-korszak, a tereprally-versenyeken elért sikerekkel támogatva a Lancer globális értékesítését.

Ha nem is új korszakot, de mindenképpen új fejezetet nyit a Mitsubishinél, hogy a dél-amerikai futamon már dízelmotor hajtja a versenyautókat. Az új, tisztaüzemű turbodízel motort először a Közép Európa Rally-n tesztelték, természetesen óriási titkolózás mellett. Nem véletlenül, a Mitsubishi nagy reményeket fűz a szériában változó geometriájú turbofeltöltővel, részecskeszűrővel és oxidációs katalizátorral is felszerelt, az Euro 5-ös normát teljesítő világmotorhoz. A versenymotor, a Ralliart közreműködésével továbbfejlesztett háromliteres V6-os több, mint 260 lóerős, 640 Nm a maximális nyomatéka.

Ősszel már ezzel állnak rajthoz a gyári versenyzők a spanyolországi Pax Rally-n és a FIA Cross-Country Rally-világkupa futamain.