Opel-Eye - kettőslátás egy Szemmel

Az Opel elektronikus Szeme felismeri a sebességkorlátozást jelző táblákat és figyelmezteti a vezetőt, mielőtt az autó önkényesen elhagyná a saját sávját.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A Szem legfontosabb része az a szemüvegtoknál alig nagyobb méretű, nagylátószögű, nagy felbontóképességű digitális fényképezőgép, amelyet a belső tükör és a szélvédő közé építenek be. Ez 30 képkocka/másodperc sebességgel fényképezi az utat és az út melletti sávot, észleli a jelzőtáblákat és a forgalmi sáv felfestését, majd a GM-fejlesztésű, "kettő az egyben" szoftvercsomag elemzi a felvételeket. A Traffic Sign Recognition felismeri a sebességkorlátozást elrendelő közlekedési táblákat, a Lane Departure Warning pedig 50 km/óra sebesség felett hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha az autó magától változtat irányt és a vezetőtől függetlenül készül elhagyni a saját forgalmi sávját. Az engedélyezett sebesség túllépésére a sebességmérő-műszer melletti kijelző villogással figyelmeztet, a sávelhagyásra pedig a gongszerű hangjelzésen kívül a műszerfalon egy feltűnően villogó piktogram vizuálisan is felhívja a bágyadt sofőr figyelmét. Az utoljára észlelt korlátozó tábla jelzése egy gombnyomással előhívható és az újra megjelenik a műszerfalon. Az Eye-rendszer nagyon fontos tulajdonsága, hogy csak informálja a vezetőt, de nem avatkozik be!

A Szem olyan éles és persze a szoftver annyira optimalizált, hogy már 100 méterről képes olvasni a köralakú KRESZ-táblákban lévő számokat. A rendszer csak abban a több, mint 80 országban működik (és mi köztük vagyunk!), ahol elfogadták az 1968-as Bécsi Konvenció által jóváhagyott szabványos közlekedési táblákat és útjelzéseket.

A Hella-val közösen fejlesztett Eye technológiát a most Londonban bemutatott Insignia-ban alkalmazzák először, a jövő év elejétől már a többi Opel-modellhez is rendelhető lesz.

- A kétszeres F1 világbajnok Fernando Alonso Toyota Hilux-szal készül a Dakar-ra!
- Lexus Off-Road Adventure - terepkaland a festői Blackberry Mountain farmon
- Ford Sat Nav Breadcrumbs - ha ezt Jancsi és Juliska megérhette volna...
- Volkswagen Touareg - elegáns extrákkal felszerelt különleges modell az egymilliomodik!
- All-Electric Ford F-150 Prototype - Amerika ikonja tisztán elektromos hajtással is kőkemény!
- 2019 Ford Mondeo Hybrid - intelligens összkerékhajtással érkezett az öntöltő kombi!
- Mazda Skyactiv-X - itt a benzinnel hajtott dízelmotor!
- Kezdődik a jubileumi Harley-Davidson Open Road Fest Alsóörsön!
- 7 üléses portfólió a nagycsaládosoknak - a Fordnál is a gyermek az első!
- A Volkswagen 7 akciós modellt kínál 2019. július 1-től a nagycsaládosoknak