Opel-Eye - kettőslátás egy Szemmel

Az Opel elektronikus Szeme felismeri a sebességkorlátozást jelző táblákat és figyelmezteti a vezetőt, mielőtt az autó önkényesen elhagyná a saját sávját.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A Szem legfontosabb része az a szemüvegtoknál alig nagyobb méretű, nagylátószögű, nagy felbontóképességű digitális fényképezőgép, amelyet a belső tükör és a szélvédő közé építenek be. Ez 30 képkocka/másodperc sebességgel fényképezi az utat és az út melletti sávot, észleli a jelzőtáblákat és a forgalmi sáv felfestését, majd a GM-fejlesztésű, "kettő az egyben" szoftvercsomag elemzi a felvételeket. A Traffic Sign Recognition felismeri a sebességkorlátozást elrendelő közlekedési táblákat, a Lane Departure Warning pedig 50 km/óra sebesség felett hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha az autó magától változtat irányt és a vezetőtől függetlenül készül elhagyni a saját forgalmi sávját. Az engedélyezett sebesség túllépésére a sebességmérő-műszer melletti kijelző villogással figyelmeztet, a sávelhagyásra pedig a gongszerű hangjelzésen kívül a műszerfalon egy feltűnően villogó piktogram vizuálisan is felhívja a bágyadt sofőr figyelmét. Az utoljára észlelt korlátozó tábla jelzése egy gombnyomással előhívható és az újra megjelenik a műszerfalon. Az Eye-rendszer nagyon fontos tulajdonsága, hogy csak informálja a vezetőt, de nem avatkozik be!

A Szem olyan éles és persze a szoftver annyira optimalizált, hogy már 100 méterről képes olvasni a köralakú KRESZ-táblákban lévő számokat. A rendszer csak abban a több, mint 80 országban működik (és mi köztük vagyunk!), ahol elfogadták az 1968-as Bécsi Konvenció által jóváhagyott szabványos közlekedési táblákat és útjelzéseket.

A Hella-val közösen fejlesztett Eye technológiát a most Londonban bemutatott Insignia-ban alkalmazzák először, a jövő év elejétől már a többi Opel-modellhez is rendelhető lesz.