Hyundai sikerrel ért véget az amerikai Hidrogén-túra

2 beszólás

7000 kilométer, 13 napon át, egy csepp benzin nélkül!

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Amerika hidrogén-lázban ég! Már hat közlekedési társaság használ hidrogénhajtású távolsági buszokat, Dél-Kalifornia autókereskedőitől már lehet hidrogénes autókat lízingelni és magánszemélyek százai demonstrálják szerte Amerikában saját autójukkal a hidrogénhajtás előnyeit. A hidrogén nagy előnye, hogy az üzemanyagcellákhoz és az átalakított belsőégésű motorokhoz egyaránt alkalmas tüzelőanyag. "Nem az a kérdés, hogy hidrogénnel hajtott járművek közlekedjenek-e az amerikai utakon, hanem az, hogy mikor lesznek mindenki számára elérhetők!" - nyilatkozta a napokban egy vezető beosztású kormányhivatalnok, és ezt a kérdést teszik fel egyre gyakrabban a magas benzináraktól rettegő átlag amerikaiak is.

Így aztán nem meglepő, hogy az USA Közlekedési Minisztériuma (DOT) történelminek minősítette a két héten át tartó 2008-as amerikai Hidrogén-túrát (Hydrogen Road Tour '08). A BMW, Daimler (Mercedes-Benz), Ford, GM, Honda, Hyundai-Kia, Nissan, Toyota és Volkswagen márkájú járművekből álló konvoj augusztus 11-én a Maine állambeli Portlandból indult és 18 állam, 31 város érintésével Los Angelesben, Kaliforniában érkezett a célba. A közel 7000 kilométeres utazás során a résztvevők nem használtak el egyetlen csepp benzint sem, a mezőny útközben végig nulla a károsanyag-kibocsátással autózott és "mellékesen" mindössze desztillált vizet engedett a szabadba.

Az Egyesült Államokban jelenleg még csak hatvan nyilvános hidrogén-töltő állomás van, de ezek közül csak kettőnél lehet bármikor tankolni, a többinél előzetesen be kell jelentkezni. Emiatt útközben a résztvevők az Air Products és a Linde mobil töltőállomásaiból tankoltak.

A túra során a szabadidőautó kategóriában két rekord is született: a Hyundai Tucson FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) üzemanyagcellás autói 300 kilométert tettek meg egy tankolással és útközben 152 km/órás csúcssebességet értek el.