Lamborghini Gallardo LP560-4 Polizia - akkor lássam, amikor...

1 beszólás

Alacsonyan repül a dél-olasz autósztrádákon a legújabb elfogó-vadász.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az Automobili Lamborghini S.p.A. a legújabb szupersportkocsijából kialakított rendőrautóval lepte meg az olasz állami rendőrséget. A most átadott Gallardo LP560-4 Polizia már a harmadik Lambo, amely a Polizia di Stato kötelékében szolgál. Elődjei olyanok, mint az igazi járőrautók, eddig már 100 illetve 140 000 kilométert futottak Rómában és a város környéki autópályákon. Az eltelt három illetve négy év alatt az autók hibátlanul működtek, csak a kötelező szerviz idejére álltak be műhelybe.

Az új Gallardo a Polizia Stradale-hoz kerül, a Lazio régióban hozza majd a frászt a sztrádán száguldozókra. A "rendőrkékre" fényezett, fehér csíkkal díszített elfogó-vadász 5.2 literes, V10-es motorja 560 lóerős, 3,7 másodperc alatt gyorsul 100-ra, 11,8 alatt van 200-on, a végsebessége 325 km/h.

A fejvadászt az áramvonalas fényhídon, a szirénán, a rádión és a "tárcsatartón" kívül speciális berendezésekkel is felszerelték. A beépített "Proof Video Data System" kameráját összekapcsolták az autó GPS-vevőjével, így a rendőrök nemcsak pontosan megmérhetik az előttük haladó autó sebességét, de videofelvételt is készíthetnek róla. Gyorshajtás esetén vitának nincs helye, mire a renitenst megállítják, már el is készül a bizonyíték: a beépített fotónyomtatóval a felvételt ki is nyomtatják. A rendszer alkalmas arra is, hogy segítségével a lopott autókat száguldás közben szűrjék ki a forgalomból.

A rendőri munka mellett a Gallardo-t speciális életmentő feladatokra is felkészítették. Az ablaktörő kalapács, a tűzoltókészülék és elsősegély doboz más rendőrautókban is "széria", de a Gallardo-ban az újraélesztéshez szükséges automata defibrillátor is van. Az első csomagtérbe beépített mélyhűtő-doboz pedig alkalmas arra, hogy szélsebesen szállítsák benne az átültetésre szánt szerveket kórháztól-kórházig.

A speciális feladatok ellátáshoz természetesen speciális felkészültségű legénység is kell, 30 rendőrt - köztük három hölgyet is - arra képeztek ki, hogy baleset esetén azonnal meg tudják kezdeni a sérültek ellátását. Mielőtt először szolgálatba viszik majd a Gallardo-t, a gyár tesztpilótáinak vezetésével többnapos vezetéstechnikai tréningen is részt vesznek.