Dakar 2009: Sainz, a Matador vezet, Peterhansel, Luc Alphand feladta

Félúton, félidőben - Chilében pihen a mezőny. Újabb két áldozat.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Célt tévesztett a sportlövő

Csütörtökön több rendkívüli esemény történt, mint a megelőző napokban együttvéve: Luc Alphand feladta a versenyt, az összetettben vezető Nasszer al-Attijah visszalépett, a viharos, esős időben három jármű kigyulladt - Christian Lavieille - Jean-Paul Forthomme Nissan-ja nem sokkal a cél előtt porig égett.

A francia Luc Alphand navigátora, az 53 éves Gilles Picard verseny közben rosszul lett. Állapota azóta már javult, de Alphand feladta a küzdelmet, a navigátor egészsége többet ér számára egy jó helyezésnél. A kettős az összetettben a nyolcadik helyen állt a Mitsubishi Racing Lancer-rel.

A hatodik szakaszon a BMW-s Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb az autósok között, a Rally versenybírái csütörtök este mégis felfüggesztették, mert az olimpiai 4. helyezett agyaggalamblövő célt tévesztett, összesen kilenc kisebb ellenőrző pontot kihagyott. A szabályok szerint a résztvevőknek a GPS pontok mellett maximum 300 méteres távolságban kell elhaladniuk. Al-Attijah a BMW X3 CC hűtőrendszerének meghibásodása miatt döntött az útvonal lerövidítése mellett. "A BMW motorjának túlmelegedése miatt egyszerűen nem mertünk nekivágni a homokdűnéknek. A hűtés leállt, a motor hőmérséklete 120 fokra emelkedett, ezért kikerülve a dűnéket, egy másik utat választottunk" - nyilatkozta a szelektív végén a pilóta, aki - talán köszönhetően svéd navigátorának, Tina Thörner-nek - egy nagy ellenőrző pontot (CP) is kihagyott. A BMW X-Raid csapat vezetői pedig megelőzendő a kizárást - visszaléptették a versenyzőt.

A kilencszeres Dakar-győztes francia Stéphane Peterhansel (Mitsubishi) pénteken adta fel a küzdelmet, mert a Racing Lancer motorja túlmelegedett. Ennek ellenére eddig változatlanul ő a Dakar Rally legeredményesebb versenyzője, nem hiába érdemelte ki a "Mr. Dakar" nevet. Eddig húszszor indult, ebből kilencszer nyert.

Az autósoknál a hetedik szakasz után 1. Sainz, 2. Giniel de Villiers, 3. Miller (mind VW), a motorosoknál 1. Coma (KTM), 2. Jonah Street (KTM), 3. David Fretigne (Yamaha).

A résztvevők már valamennyien Chiléban vannak, s szombaton szünnapot tartanak. A sabbath Chilében is a pihenés és a szerelés napja. Szükség is van rá: a szervezők ígérete szerint még csak most jön a neheze.

Időközben újabb áldozatokról érkezett hír: egy gumikat szállító szervizkamion a Santiago-tól 400 km-re északra fekvő Pejerreyes-ben, a hétfői szakasz közelében, eddig ismeretlen okból átlépte a felezővonalat és összeütközött egy személyautóval, melynek két perui utasa életét vesztette. A kamion vezetőjét, az argentin Marcelo Sanchez-t a rendőrség őrizetbe vette.