Dakar 2009: Palik vs. Szalay - a küzdelem itthon folytatódik

127 beszólás

Az RTL Klub a Szalay Dakar Team ellen irányuló hadjáratba kezdett?

Szalay Balázs

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük azt a Hírlevelet, amelyet a Szalay Dakar Team juttatott el szerkesztőségünkbe:

----------------------------------------------------------

Tények

Nem kis viszontagságok árán ért célba a Szalay Dakar Team. De a történeti hűség kedvéért tekintsünk vissza a Fiambala - La Rioja szakaszra.

Az eredetileg mindössze 253 km-es szakaszt a szervezők kb. 30 km-rel tovább rövidítették. Már előre jelezték, hogy ez a szakasz valószínűleg átformálja a ranglistát. Már az első CP ellenőrző pont elérése is nagyon nehéz volt. A CP2 ponthoz érni - amely a 137. km-nél volt - sem volt túl könnyű, de a versenyzők többsége 2 óra alatt teljesítette annak elérését.

Ezután jött a feketeleves: a fennmaradó 116 km maga volt a pokol. Ezt a távot már mindössze csak 39 autó tudta teljesíteni. Volt olyan páros, akinek 7 óra 40 percre volt szüksége ennek a 116 km-nek a megtételéhez. Ők is úgy tudtak csak, csúszva-mászva végigautózni. Több versenyzőt, aki nagyon lemaradt, illetve a 170. km-nél lévő GPS pontot nem tudta megcsinálni, a szervezők kiintették a pályáról. Akiket a 170. km után kitereltek a pályáról - merthogy több órája ott ástak és egyeseket a kamionjuk húzott ki -, azok a szervezők megítélése alapján nem tudták volna teljesíteni a távot.

Aznap este a táborban Palik László a beszélgetésünk során elmondta, hogy a 170. km-nél lévő GPS pontot egyszerűen több óra után sem tudták megközelíteni. A Palik csapat internetes honlapján is az volt olvasható, hogy Palik Lászlót a T4 versenykamionja húzta ki a dűnék közül. Többször előfordult Afrikában, hogy kizárással sújtottak ilyen eseteket.

A meglepetés másnap érte a célba érkezetteket a 13. szakasz rajtja előtt, amikor kiderült, hogy a versenybírók mindössze 1 óra büntetést adtak azoknak a versenyzőknek, akik nem jutottak túl a CP2 ellenőrző ponton. A szabályok szerint egy GPS pont kihagyása a dűnék között 6 óra, míg egy gyorshajtás 2,5 óra időbüntetést von maga után. Amennyiben egy versenyző több mint négy GPS pontot kihagy, kizárással büntethető (lásd Nasser Al-Attiyah). A 170. km után több mint 15 GPS pontot hagytak ki a versenyzők. A reggeli rajtnál így mindenki fel volt háborodva a versenybíróság által hozott döntésen, mivel a kb. 60 versenyző - aki nem teljesítette a szakaszt - közül a legtöbb a kapott idők miatt azon versenyzők elé kerültek, akik teljesítették a szakaszt. Jól mutatja, hogy milyen nehéz volt ez a része a pályának, hogy a 116 km teljesítésére még a legjobbnak is több mint 3 órára volt szüksége. Mi 3,5 óra alatt tettük kockára az autónkat, ill. magunkat is, hogy célba érjünk. A második Hummer például 30 perc alatt tudta megtenni az utolsó 10 km-t egy folyókanyonban.

A VW csapat szerint a versenybírók döntése a minimális 1 óra időbüntetésről a Mitsubishi lobbijának volt köszönhető, hiszen Joan Nani Roma is azon versenyzők közé tartozott, akik technikai probléma miatt nem tudták teljesíteni az adott távot.

Mintegy 30 versenyzővel együtt közösen adtunk be egy észrevételt (angolul notice-nak hívtuk), melybe azt írtuk, hogy nem tartjuk fairnek a versenybíróság döntését. Aznap (13. szakasz) nekünk technikai problémánk volt és későn (19 óra után) értünk a táborba. Emiatt ezt az észrevételt 19:40-kor adtuk le a versenybíróságon. Este 20 órakor a versenybírók kifüggesztettek egy döntést, mely alapján minden versenyző, aki nem ért célba a 12. szakaszon, 12 óra büntetés kap. Ezt a dokumentumot utólag Bunkoczi Laci leszedte a tábláról, melyet amint tudunk, közzéteszünk az interneten.

Az RTL Klub egy, a csapatunk ellen irányuló hadjáratba kezdett, miszerint a Palik Laci minket okol azért, mert büntetést kapott. Soha nem adtunk be a Palik Laci ellen semmilyen kérelmet, észrevételt, vagy fellebbezést. Sőt, egyáltalán semmilyen fellebbezést nem adtunk be. A mi általunk tett észrevételben mindössze megkérdeztük a versenybírókat, hogy fair-e a döntésük. A mi - harminc versenyzőtársunkkal közös - észrevételünk mellett egyébként még három másik észrevétel is érkezett a versenybírókhoz tőlünk függetlenül.

Olyan még soha nem történt a versenybíróságnál, hogy miután valaki leadott egy észrevételt, 20 perc múlva írásban kint van a döntésük a faliújságon. Ebben az esetben a döntésüket jóval előbb meghozták, mint a mi észrevételünk beadására sor került volna. Egyébként a versenybírók este 7 és 8 között általában vacsoráztak, és döntést csak úgy hoztak, hogy mindenki ott tartózkodott. Mint utólag megtudtuk, minden nap 18 órakor és 22 órakor volt bizottsági ülésük.

Tóth Anita, a Nemzeti Sport újságírója, riportot készített az egyik portugál zsűritaggal, aki minden döntésüknél jelen volt. Ő elmondta, hogy a mi észrevételünknek semmi köze nem volt az ő döntéshozatalukhoz. Az RTL Klub teljesen hamis alapokon vádolja csapatunkat, akik szerint Palik László miattunk kapott büntetést. Palik László kizárólag maga miatt kapta a büntetést, mivel nem tudta teljesíteni a verseny teljes távját.

Szalay Balázs