Nissan GT-R - összkerekes izomautó lett az Év Sportkocsija!

2 beszólás

A zsűri a Golf VI-ost választotta az Év Világautójának.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A World Car of the Year (WCOTY) díjat 2005-ben osztották ki először, abban az évben az Audi A6-os, 2006-ban a 3-as BMW, 2007-ben a Lexus LS460, tavaly pedig a Mazda2 lett az Év Világautója. A díjat idén is négy kategóriában ítélték oda, a Fiat 500-as lett a legszebb (World Car Design of the Year), a Honda FCX Clarity a legzöldebb (World Green Car), a Nissan GT-R a legerősebb (World Performance Car). A 25 országból kiválasztott, 59 tagú nemzetközi zsűri pedig végül a Ford Fiesta, a Toyota iQ, az Audi A4, a 7-es BMW, a Citroen C5, a Fiat 500, a Honda Jazz, a Jaguar XF és a szintén esélyes Nissan GT-R előtt - elsősorban jó minősége és úttartása miatt - a VW Golf VI-ost választotta 2009 Világautójának.

A New York-ban csak most bemutatott hatodik generációs Golf ez év végén érkezik az amerikai kereskedőkhöz, ezért a New York-i nemzetközi autókiállításon kihirdetett eredmény különösen értékes a VI-os tengerentúli bevezetése szempontjából. Mindenesetre Stefan Jacoby, a Volkswagen of America elnöke így nyilatkozott a díj átvételekor: "...szent meggyőződésünk, hogy a hatodik generációs Golf a legjobb, amelyet valaha is gyártottunk". A VW Golf egyébként minden idők egyik legkeresettebb gépkocsija, eddig több, mint 26 millió darabot értékesítettek belőle a világ 120 országában.

Ugyancsak jelölt volt az Év Világautója címre, ám végül "csak" az Év Világsportkocsija lett az összkerékhajtású Nissan GT-R, amely olyan modelleket győzött le, mint a Chevrolet Corvette ZR1 és a Porsche 911 Carrera. A több, mint 80 000 €-s, 485 lóerős autót újszerű konstrukciója és jó úttartása emelte ki a mezőnyből. A World Performance Car Award díjat 2006-ban osztották ki először, akkor a Porsche Cayman S kapta, 2007-ben az Audi RS4, tavaly pedig az Audi R8 lett a Világ Izomautója. Idén ebben a kategóriában futott még az Audi RS 6 Avant, a BMW 135i Coupe, a Lamborghini LP560-4 Gallardo, a Mercedes-Benz C63 AMG, a Mercedes-Benz SL 63 AMG, a Mitsubishi Evo X és a Subaru Impreza WRX STI. Nem került be viszont a legjobb tíz közé - többek között - az Alfa Romeo 8C Competizione, az Aston Martin DBS, a Bentley Continental GT Speed, a Jaguar XF és a Lexus IS-F.

A zsűri a Világ Legzöldebb autójának a Honda FCX Clarity modelljét választotta, így a WCOTY történetében a környezetkímélő autók között már másodszor nyertek a japánok. Az FCX Clarity üzemanyagcellás hajtásával, 430 km-es hatótávolságával, fogyasztásával és zéró emissziójával győzte meg a zsűrit. 2006-ban a Civic Hybrid, 2007-ben a BMW Hydrogen 7, tavaly BMW 118d Efficient Dynamics volt a "legzöldebb". Idén versenyben volt még a Mitsibishi iMiEV, a Toyota iQ és az Audi Q7 3.0 TDI is. Kimaradt viszont a Toyota Prius, mivel 2008 január elseje és december 31-e között nem volt igazán jelentős világpiaci szereplő(?).