A kaliforniai WaterCar Gator a világ leggyorsabb kétéltű dzsipje

Aszfalton 200-al száguld, vízen 72-vel kavar. A video tanúsítja: szó szerint.

A Gator ékezettel is jól hangzik: Gátőr. Ezzel a járművel a gátról bármikor vízre szállhat a gátőr. (Ha ezt Pelikán elvtárs megérhette volna!). Aszfalton kétszázzal, terepen valamivel lassabban halad, de alig torpan meg, amikor a folyóhoz ér. Semmi szerelés, átállítás, macera - már száguld is tovább, mint egy motorcsónak. Kétéltűhőz képest meglepően gyorsan úszik, a cég szerint a vízi dzsip a világ leggyorsabb kétéltű járműve. Ebben a kategóriában túl sok vetélytársa ugyan nincs, de eddig azok gyártói sem kifogásolták a reklámszöveget.

Dave March, az autószerviz-tulajdonos konstruktőr több mint 30 éve hódol szenvedélyének és épít gyors repülőgépeket, hajókat és autókat. Két fiával évekig tanulmányozta a mások által fejlesztett kétéltűeket, jártak Európában is. A saját fejlesztéshez a legjobb, csúcstechnikát fejlesztő dél-kaliforniai beszállítókat választotta. A különleges, egyedileg épített járműveit a Hot Rod autók nyomán Hot Boat-nak nevezi.

A dzsip nem az első próbálkozása a cégnek, építettek már vizibiciklit Chevrolet Camaro karosszériából is. Ebben a vízsugár hajtóművet egy 300 lóerős 2.5 literes Subaru boxermotor hajtja.

Ja, a Gator ára? 100 000 dollár. Viszont mostanában szerencsére gyenge a dollár.