Kalisztrat 4x4 - A géppel tűzön-vízen át!

1 beszólás

Scsí vagy borscs rotyog a kis vaskályhán a Hummer-reinkarnációban?

A video lejátszásához Flash Player szükséges!
Ahol nem megy, ott nem erőltetjük!

"Ez már tényleg majdnem olyan, mint a Tökéletes katona: nem fog ki rajta a víz, nem égeti a tűz, és még szántani is lehet vele!" Alkotója, Jevgenyij Danilin több, mint 30 éve a (Vörös) hadseregben szeretett bele a "terepezésbe" egy kétéltű LuAZ-969 M volánja mögött. Szerinte a LuAZ és a GAZ-66 teherautó is a világ legjobb terepjárói közé tartoznak, csak rossz vagy kevés a promóciójuk.

Az autó megépítését - és ebből Jevgenyij nem is csinál titkot - az amerikai M998 HMMWV inspirálta. A Kalisztrat 90 százalékban használt alkatrészekből készült, a korábbi T-25 és T-40-es traktormotorok után most éppen egy MTZ-243-as, 4.75 literes, 136 lóerős motor hajtja. A turbodízel motor 460 Nm-es nyomatéka elsősorban nem a száguldásban realizálódik, az autó végsebessége csak 55 km/óra. A csörlője 6 tonnás és köszönhetően 42"-os MTZ-82-es traktorkerekeinek - a monstrum szabad magassága 45 cm.

A tetejére szerelt levegőző csövek 2,5 méteres merülést engedélyeznek, a "búvárkodás" idejének csak az utasok tüdejének kapacitása szab határt. Jevgenyij és fia - mert ő a mitfárer - légzőkészülék nélkül három percig bírják. Ennyi idő alatt átlagosan 70 métert tehetnek meg a "tengeralattjáróval". Így van ez: nagy ország, nagy autómosó... nagy tüdő! - Csak nekem van légzőkészülékem, ezért amikor útközben egy tavon vagy folyón hajtunk át és a fenekén beleragadunk a sárba, a fiamnak többször is a felszínre kell úsznia, hogy levegőt vegyen. Aztán mindig újra lemerül, és segít kikászálódni az iszapból - mondta a vizes bemutató után a konstruktőr.

A "sajtófotók" tanúsága szerint Danilin tűzben is tesztelte a járművet. Mielőtt áthajtott a "tűzfalon", a hegesztők által használt védőruházatba öltözött, a fejére harckocsizó-sisakot húzott. A biztonság kedvéért a keze ügyében tartott egy poroltót is... A mutatvánnyal, ha kis késéssel is, de valóra váltak a költő szavai: A géppel tűzön-vízen át!

A tűzben legalább kiszáradt a kasztni, mielőtt a sarokban a kis vaskályhán rotyogni kezdett a leves...