07. 07. 07. a Föld Napja. A Nagy Áramszünet

A Föld Napján a globális felmelegedésre, a környezeti károkra, a világ természeti értékeinek védelmére hívják fel az emberek figyelmét a környezetvédők.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az idén világméretű koncertsorozat, a Live Earth is ráirányítja a figyelmet a globális klímaváltozás fenyegető jeleire. 07. 07. 07-én, azaz a Föld Napján az egész Földön 0-tól 24 óráig legalább kétmilliárd ember figyelmét szeretnék lekötni megasztárok közreműködésével, és rávilágítani a globális klímaváltozás fenyegető jeleire. A kilenc koncert helyszíne: Sydney, Tokió, Shanghai, Johannesburg, Isztanbul, Hamburg, London, Rio de Janeiro és New York. A nemzetközi popszakma - hasonlóan a korábbi Live 8-hez - szinte egyként állt a kezdeményezés mellé, több mint 100 ismert előadó csatlakozott a fellépő gárdához. Madonna például nemcsak fellépőként vesz a koncerten, hanem külön erre az alkalomra egy dalt is írt. A Hey You című felvétel bevételeinek meghatározó részét jótékonysági célra fordítják.

A koncertsorozat autós vonatkozása, hogy a DaimlerChrysler, mint hivatalos partner, a fellépő művészeket és hivatalos személyiségeket a helyszíneken smart-okkal szállítja.

Magyarország a Danubius Rádió révén kapcsolódik a rendezvényhez. A Föld Napjára a rádió felhívásra készül, amelyben arra kérik a hallgatókat, hogy ezen a napon, este 9 és 10 óra között kapcsolják le otthonaikban és munkahelyükön a fölösleges áramfogyasztókat, és ezt az órát töltsék sötétben vagy gyertyák mellett. Mindeközben a rádióban is lekapcsolják az erősítőket, kihúzzák a transzformátorokat, és csakis unplugged, azaz elektromos hangszerek nélkül rögzített felvételeket sugároznak. A nagyaramszunet.net internetes oldalon bárki csatlakozhat az akcióhoz.

A magyar terepjárós társadalom a közvélekedéssel ellentétben szintén komoly felelősséget érez a természeti értékekért. Sok esetben a terepjáró csak kellék ahhoz, hogy nagyobb távolságra is szervezhessenek túrákat, vadregényes erdőket és festői tájakat járjanak be - gyalog. Van például olyan, terepjáróval túrázó magyar egyesület is, amelynek tagjai minden évben jelentkeznek a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, hogy szabadidejükben természetvédelmi munkát végezzenek. Saját autóikon szállítják el az erdőből az általuk nagy területről összegyűjtött szemetet. Kissé túlzó, de sajnos jogos az általuk feltett kérdés: vajon rongáljuk-e azzal a természetet, ha a TERMÉSZETJÁRÓK után begyűjtjük a szemetet?

Mindemellett tény, hogy a nagyobb motorok több károsanyagot bocsájtanak ki. Ezért hívjuk most a terepeseket is a Danubius kezdeményezéséhez, bíztassák arra terepjárós, quados társaikat is, hogy regisztráljanak a nagyaramszunet.net oldalon!