Sportszerűtlen küzdelem Romániában - mi értelme volt ennek?

Dühösen szállt ki autójából a Palik László és Darázsi Gábor a Romániában zajló Baja Eurocarpatica szombati napja után.

Palik László - Darázsi Gábor

Palik Laci így akár mosolyoghatna is a magyar terep-rally-bajnokságba beleszámító viadal második napja után, ám mégsem teszi. Az öröm helyett sokkal inkább elkeseredettséget, dühöt érez. Hihetetlen, hogy akadnak olyanok a mezőnyben, akik a szabályokat felrúgva, mások testi épségét is képesek kockára tenni.

A magyar duót ugyanis sportszerűtlenül feltartotta az Ács László - Bagics Róbert kettős. A Palik Racing Team egysége az utolsó szelektív szakaszon 25 kilométeren keresztül volt kénytelen a sokkal lassabb vetélytárs mögé beragadva haladni. Hasztalan nyomták folyamatosan a dudát, Ácséknak eszük ágában sem volt elengedni az ezüstszínű Nissant.

"Azt hittem, a féltengely-törésünk lesz a legnagyobb problémánk, ám az utolsó szelektíven kiderült, tévedtem" - mesélte Palik. - A rajt után elég hamar utolértük Ácsékat, azonban megelőzni már nem tudtuk őket. Hiába dudáltunk, kürtöltünk, villogtunk rájuk, nem akartak elengedni. Körülbelül huszonöt kilométeren keresztül mentünk mögöttük, ezalatt alig néhány centiméter választott el minket, sőt kétszer még össze is értek a kocsik, de tudomást sem vettek rólunk. Elképesztő, hogy ilyen megtörténhet! Ez a cselekedet teljesen ellentmond a terep-rally szellemiségének, semmibe veszi a szabályokat, s veszélybe sodorta mindannyiunk testi épségét.

A Palik - Darázsi páros a sportszerűtlenségről természetesen beszámolt a versenybíróságnak.

- A GPS-ek adatai minket igazolnak, hiszen adott pillanatban mind a ketten ugyanazon a helyen voltunk. Márpedig ez csak úgy lehetséges, ha a lassabb jármű nem engedi el a gyorsabbat. Sok versenyen voltam már, de ilyet még soha nem tapasztaltam - mérgelődött a pilóta. - Akik látták a "vonatozásunkat", egyszerűen nem hittek a szemüknek. Bár a sportszerűtlenség ellenére összetettben azért megelőztük Ácsékat, de talán érthető, ha ennek most nem tudok tiszta szívből örülni...