Dacia Duster az elnöki konvojban?

Traian Băsescu államelnök régi nagy Dacia-rajongó, gyakran maga vezeti a román kormányőrség, az SPP egyik Logan-ját.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A napokban adta hírül a román sajtó, hogy a Mioveni Dacia-üzemben elkezdődött az első román SUV, a Duster sorozatgyártása. A márciusi genfi Autószalonon bemutatott modell iránt máris óriási az érdeklődés, a leendő vásárlók 80 százaléka ráadásul a legdrágább felszereltségű és színű, azaz a kesudió-barna, 4x4-es, dízel Dusterről álmodik. Az egykori Formula 1-es világbajnokkal, Alain Prost-al reklámozott autó egy benzines és kétféle dízelmotorral készül, a fapados benzines elsőkerék-hajtású, a többi 4x4-es. Európában 10 500 és 15 600 Euro közötti áron forgalmazzák, nálunk az induló ár 2 790 000 Ft, a legjobban felszerelt, 110 lóerős, 4x4-es, 1.5 dCi 4 520 000 Ft.

Mint a gyártósor elindulásakor tartott háziünnepségen kiderült, a román Sólyom, Traian Băsescu államelnök régi nagy Dacia-rajongó, gyakran maga vezeti a román kormányőrség, az SPP egyik Logan-ját. Őt érte a megtiszteltetés, hogy birtokba vehette a legelső szériában gyártott Duster-t és kigördülhetett a 01 2010 rendszámú autóval a gyár kapuján. Amikor megrendelte, csak két kívánsága volt, az egyik, hogy már a szériagyártásból kapja, a másik, hogy mindegy milyen színű lesz, csak piros legyen. Ezért aztán egyedileg csináltak neki egyet, ilyen szín ugyanis jelenleg nincs a Duster színválasztékában. A kérdésre, hogy ki állta a cehhet, nevetve válaszolta, hogy a felesége. Nem fogadtak el semmilyen kedvezményt, szerény elnöki fizetéséből listaáron, készpénzért vásárolták meg!

A rövid próbautat követően a dolgozók elnéző mosollyal jutalmazták az elnök megjegyzését, mely szerint "ha sor kerül az államelnöki konvoj autóinak cseréjére, mindenképpen azt fogja javasolni, hogy a jelenleg használatos terepjárókat Dacia Dusterre cseréljék".

A minta persze adott volt... Nemrégiben Putyin orosz elnök is saját maga ajánlotta az orosz dolgozók figyelmébe a Lada Niva legújabb változatát. Ő ugyan nem ment el érte a gyárba, neki hazavitték...