2008-tól LED-es első lámpákkal villoghat az Audi R8

A világon először az R8-ast lehet tisztán LED-es fényszórókkal megrendelni.

Audi R8

A gépkocsik világítóberendezéseinek fejlődése új szakaszába érkezett akkor, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy 2008 közepétől opcionális extraként rendelhetők a teljesen LED-diódákból összeállított első lámpatestek az Audi R8-hoz. Az 54 dióda nemcsak a két helyzetjelző és az irányjelzők funkcióját veszi át, hanem LED-es lesz a tompított világítás és a fényszórók is diódákkal világítanak majd.

Szemben a korábbi halogén- vagy xenontechnikával a LED-ek energiatakarékosak, kisebbek és nagyobb az élettartamuk. A villamos áramot közvetlenül fénnyé alakítják át, ezért gyorsabbak az izzólámpáknál, hamarabb villannak fel. A vörös színű LED-eket ezért már általánosan alkalmazzák a féklámpák izzói helyett az olcsóbb modelleknél is. A fényszóróknál a LED Array technologiát alkalmazzák, azaz a fénykibocsátó felületet mozaikszerű LED-tömbökből állítják össze. A fehér és a sárga színű LED-ek előállítása bonyolultabb és drágább technológiát igényel, ezért ezek a fényforrások egy ideig még biztosan megmaradnak a luxusautók extrafelszereltségének.

Augusztus végétől a Lexus LS 600h tompított világítása is LED-es lesz, de a fényszóróit továbbra is xenonizzókkal szerelik.