Audi - 75 éves a négy karika

Már 1937-ben gyártottak olyan autót, amelyik túllépte a 400 km/órás sebességet.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A négy egymásbahurkolt karikát látva, minden gyerek azonnal rávágja: ez az Audi-logo! Azt azonban már csak kevesek tudják, hogy a négy karika négy szászországi márka, az Audi, a DKW, a Horch und Wanderer és az Auto Union AG 75 évvel ezelőtti összeolvadását szimbolizálja.

A Sächsischen Staatsbank 1932-ben a gazdasági világválság hatására és az Amerikában már 1920 óta futószalagon gyártott autók piaci sikereit látva, egy új autókonszern megalapítására késztette a német autógyártókat. A kiválasztott cégek megtarthatták eredeti gyártási profiljukat, így a DKW motorkerékpárokra és a kisautókra, a Wanderer a középkategóriás autókra, az Audi a kiemelt középkategóriás járművekre, a Horch pedig a felső kategóriás luxusautókra specializálódhatott.
Az új konszern neve Auto Union lett, 20 000 alkalmazottal.
1934 és 1939 között versenyautógyártással is próbálkoztak, a Wanderernél a fejlesztéseket Ferdinand Porsche-ra bízták. Az elkészült kocsik az akkori idők high-tech termékei voltak. Bernd Rosemeyer pilóta a 6 literes V16-os "Ezüstnyíl"-lal 1936-ban elnyerte a gyorsasági Európa-bajnoki címet, majd 1937-ben ezzel az 545 lóerős autóval lépte túl a világon először a 400 km/órás sebességet (406 km/óra)! Csak zárójeles megjegyzés: közúton, nem versenypályán! A következő évben már 436 km/h-ra javította a sebességi világcsúcsot.

A 75 éves jubileumot az Audi a történelmet írt autókkal, igazi Oldtimer-showal és futamokkal ünnepli. A Chemnitz-i (azelőtt Karl-Marx Stadt) Ipari Múzeumban "Vier Ringe für Sachsen - 75 Jahre Auto Union" címmel rendeznek kiállítást a legendás autókból. Lesz kiállítás a Horch Múzeumban Zwickau-ban (itt gyártották a Trabit) és természetesen Ingolstadtban, az Audi szűkebb pátriájában is. Ennek a címe is megható: "Négy gyűrű, egy esküvő - egy márkajelzés 75 éves".

Az olyan korszakalkotó műszaki fejlesztések, mint az áramvonalas karosszéria, az öthengeres motor, az elsőkerékhajtás, de mindenek felett az összkerékhajtás igazolja: 75 évvel ezelőtt a szászok jól döntöttek.

2007 első hat hónapjában több mint félmillió Audit értékesítettek, ez 9,8%-os növekedés a tavalyi év első feléhez képest.