60 éves a Mercedes-Benz Unimog

A szülinapi ünnepségsorozatra minden regisztrált Unimog tulajdonos, leendő vásárló és klubtag, de még a gyár dolgozói is meghívást kaptak.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A világ egyik legjobb terepjáró-márkája idén ünnepli 60. születésnapját. Az "Universal-Motor-Gerät" története 1951-ben indult, amikor június 3-án a munkagép, vontató- és szállító-, azaz a minden igényt kielégítő jármű első példánya elkészült. Azóta 26-szor született újjá, míg napjainkra a tűzoltók, a vasúti pályafenntartók, a falun élő gazdák, az útkarbantartók és a katonák nélkülözhetetlen társa lett a legkülönbözőbb felépítményekkel gyártott teherautó. Kínában olaj után kutatnak vele a Taklamakan-sivatagban, Ausztráliában motoros lakókocsik alvázaként szolgál, de indultak már vele a Dakar-on is. A 60 év alatt mintegy 300 000 darab talált gazdára.

A többnapos, ünnepi programsorozat június 4-én kezdődött a Daimler Wörth-i központjában, ahol a jubileum apropóján kiállítják a legrégebbi és a legújabb modelleket, de lesz Unimog szépségverseny és "régi-új" párviadal is. Az Unimog korábbi gyártóbázisáról, Gaggenau-ból egy 60 autóból álló konvoj indult az Unimog Múzeum érintésével Wörth-be, ahol épített offroad pálya várja a rajongókat. A komoly érdeklődők szakképzett gyári oktatók segítségével kipróbálhatják a legújabb modelleket is.

Természetesen az Unimog gyártása folytatódik, hiszen az univerzális, terepes teherautó iránt változatlan az érdeklődés világszerte. A születésnapra készült el az Unimog U 5000 alvázra álmodott "Concept Design 60 Years Unimog" tanulmánymodell, amellyel a Mercedes-Benz Special Trucks (MBS) részlege egy kis ízelítőt ad a jövő formavilágából és a Sindelfingen-i haszonjármű-dízájnstúdió eljövendő terveiből. A kabrió kivitellel azokra a békebeli, ötvenes évekre emlékeztek... Yaris Pürsün, a Mercedes-Benz Special Trucks igazgatója szerint "ez az autó az Unimog legenda következő mérföldköve lesz", de azért gyorsan megnyugtatta a bemutató résztvevőit, hogy a 60 Years Unimog nem prototípus, azaz még hasonló sem kerül gyártásba...