Paramount Marauder - a világ legkeményebb Martalóca!

4 beszólás

A Martalócból jó pénzért természetesen készítenek civil változatot is, amivel elugorhatunk a sarokra tejfölért vagy a McDonald's-be egy hamburgerre...

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A Mine Resistant Ambush Protected, vagy röviden MRAP páncélozott járművet főként a válságövezetekben használt IED-k (Improvised Explosive Device) elleni hatékony védelemre fejlesztette ki a dél-afrikai Paramount Group. Az IED-k olyan házilag gyártott bombák, amelyeket az út szélén elrejtve rádiótávirányítással, például egy mobiltelefonnal hoznak működésbe és amelyek ellen a hagyományos katonai járművek páncélzata egyáltalán nem nyújt védelmet.

Az üresen 15 ill. nyújtott változatban 18 tonnás Marauder titka a speciális padlólemez, a V-alakban kialakított fenékpáncél az autó alól kivezeti a robbanáskor keletkező energiát és a légnyomást. A szimpla páncél 7 kg, a dupla 14 kg TNT robbanóerejének képes ellenállni. A hajótest-kialakítás előnye akkor látszik a legjobban, amikor ugyanakkora töltetet robbantanak fel egy Hummer és egy Marauder alatt: a Hummer teljesen elpusztul, a Marauder viszont alig sérül meg és saját kerekein odébb sántikál.

Ivor Ichikowitz, a Paramount Group ügyvezető elnöke állítja, hogy a Marauder jelenleg az egyik legkeményebb jármű a világon. - Ha kell áttöri a téglafalat és nemcsak akna-, rakéta- és IED-, de golyóálló is. A terroristák által leggyakrabban használt AK-47-es Kalasnyikov-val gyakorlatilag sebezhetetlen, ha a kerekét találják el, akkor is képes még 50 km-t megtenni lapos gumival. Felhasználhatósága igen flexibilis, alapvetően "három jármű az egyben": csapatszállítóként alkalmas járőrözésre, használható parancsnoki irányítási pontnak, de villámgyorsan át lehet alakítani sebesültszállító mentőautónak is. Igazi "igásló", 10 vagy 12 személyt illetve 5-6 tonna felszerelést tud szállítani, - a gumik típusától függően óránként akár 100-120-as tempóval. A terep- és gázlóképessége kiváló, félig elmerülve még a 90 cm-es vízben sem akad el. Három, sürített levegővel működtetett diferenciálzárja van, 4x4-es és 6x6-os hajtással egyaránt készül. Hathengeres turbódízel motorja 220, a nyújtott változaté 300 lóerős, egy tankolással 500-700 kilométert képes megtenni. Figyelemreméltó a motorok nyomatéka: a kisebbé 800, a nagyobbé 1100 Nm. 15 kW-os klímaberendezése +55 és -32 fokos külső hőmérséklet mellett is elviselhető hőmérsékleten tartja a belső terét. Speciális ülései megvédik a katonákat a robbanás erejétől akkor is, ha a jármű mégis megsérül.

A szörnyeteget kívánságra egy olyan rádióadás-zavaró berendezéssel is felszerelik, amellyel az IED-bomba távirányítójaként működő mobiltelefont lehet blokkolni.

A Paramount Marauder felkeltette az azerbajdzsáni Védelmi Minisztérium érdeklődését is, ami nem véletlen, hiszen a dél-kaukázusi ország évek óta háborúzik az örményekkel Hegyi-Karabahért. Idén, az azeri függetlenség 20 éves évfordulóján már azok a Marauder és Matador modellek is felvonultak Bakuban, amelyek a Paramount Group közreműködésével helyben készültek.

A Martalócból jó pénzért természetesen készítenek civil változatot is, amivel elugorhatunk a sarokra tejfölért vagy a McDonald's-be egy hamburgerre... De jaj annak, aki elénk parkol!