Rettungsgasse - januártól kötelező mentősávot kialakítani az osztrák autópályákon

1 beszólás

Előny a kék lámpánál! Aki megszegi az új előírást és a kárhelyre vonuló járművek útját állja, 2200 euro bírságra számíthat!

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az autósoknak januártól kötelező lesz torlódás esetén mentősávot, u.n. Rettungsgasse-t kialakítani az osztrák autópályákon és autóutakon, hogy a mentőjárművek gyorsabban megérkezhessenek a balesetek helyszínére. A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása értelmében a mentősáv kialakításához kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani. Ennek érdekében az autósoknak a legbelső sávban balra, a többi sávban pedig jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk a mentőknek, a tűzoltóknak, a rendőröknek és a műszaki szervizjárműveknek. A jobbra lehúzódó járművek természetesen használhatják a műszaki, elterjedtebb nevén a leállósávot. A káresethez vonuló járművek egyébként eddig főként éppen a leállósávban közelítették meg a helyszínt, de ez sokszor újabb baleseti veszélyforrást jelentett - olvasható az osztrák autóklub, az ÖAMTC honlapján.

A mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a sérültek túlélési esélyeit - áll az osztrák közlekedési minisztérium közleményében. Több, Ausztriával szomszédos országban - Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában - már korábban bevezették a mentősávot.

Az osztrák autópálya-kezelő vállalat, az ASFINAG az év végéig rádiós és televíziós hirdetési kampánnyal, plakátokon és az autópályák információs tábláin is emlékezteti az autósokat az új szabályra.