Dakar 2012 - Mr. Dakarnak megvan a tizedik is!

Szalayék a 21. helyen értek célba.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A francia motoros Cyril Despres (KTM), az argentin quados Alejandro Patronelli (Yamaha), a francia autós Stéphane Peterhansel és a holland kamionos pilóta, Gerard De Rooy (IVECO) győzelmével ért véget az idei Dakar Rally. A kettős francia siker apró vigasz a szervező A.S.O.-nak, hiszen az eredendően afrikai, ám 2009 óta Dél-Amerikában zajló és a világ legnehezebb tereprally versenyének tartott sivatagi show eredeti neve Párizs-Dakar volt...

Az autós favoritok közül a idén már 47 éves Stéphane Peterhansel tizedszer nyert, hatszor motorkerékpárral és - ezúttal negyedszer - az autósok között. Mr. Dakar, ahogy rajongói nevezik, most először győzte le vetélytársait a dél-amerikai kontinensen. Pedig vetélytárs volt bőven, 78 autós, rajtuk kívül összesen 97 motoros, 12 quados és 60 kamionos egység jutott el a limai célig - az eredetileg elrajtolt 443 járműből 249 fejezte be a futamot.

Peterhansel mögött a szintén Dakar-győztes spanyol Joan (Nani) Roma és a francia Michel Périn futott be másodikként. Hátrányuk összesen negyven perc volt, ami elenyésző annak tükrében, hogy a verseny részvevői tizennégy nap alatt több mint 8300 kilométer tettek meg Argentina, Chile és Peru úttalan vidékein. A kategória harmadik helyét a dél-afrikai Giniel de Villiers szerezte meg egy Imperial Toyota-val. A tavalyi győztes, a katari Nasser Saleh Nasser Abdullah Al-Attiyah a Hummer műszaki hibája miatt a táv kétharmadánál feladta a versenyt. A szintén Hummer H3-al induló és az egyik titkos favoritnak tartott Robby Gordon csak az ötödik lett.

A motorosok mezőnyében szintén francia győzelem született: a KTM-et hajtó Cyril Despres pályafutása negyedik Dakar-győzelmét aratta. Mögötte a spanyol Marc Coma (KTM) és a portugál Helder Rodrigues (Yamaha) futott be a második, illetve a harmadik helyen. A holland Gerard de Rooy (IVECO) folytatta a családi hagyományt, ugyanis édesapja, Johannes (Jan) de Rooy (DAF) éppen huszonöt évvel ezelőtt szintén kamionnal győzött a Dakar-on.

Az Opel Antarával rajthoz álló Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a huszonegyedik helyet szerezte meg. Az Opel Dakar Team párosa eddig hatszor indult együtt a Dakar-on, s hatodszor értek célba! Balázsnak ez volt a 11. Dakar-ja, ő eddig hét alkalommal teljesítette a távot. Eredetileg a legjobb tízbe kerülést tűzték ki célul, ám annak tükrében, hogy mennyi technikai problémájuk volt (a hőség miatt a motor kétszer megállt, egyszer pedig eltört a féltengely), s hogy voltak napok, amikor a mezőny hátsó felébõl kezdhették meg a felzárkózást, mindketten reálisnak ítélték az elért 21. helyet.

A másik magyar egység, az első alkalommal csupán a célba érést kitűző Sebestyén Sándor és Bognár József (Toyota Land Cruiser) számára a vártnál hamarabb véget ért a viadal, miután az ellenőrző pontok kihagyása miatt a párost kizárták.