Új pápamobil adományozásával könnyített lelkén a Mercedes-Benz főnök

Immáron 80 éve a németek készítik a katolikus egyházfő speciális cabrióját.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

XVI. Benedek pápa december 7-én vette át a stuttgarti gyár karácsonyi ajándékát, egy speciálisan kialakított Mercedes-Benz M-Class terepjárót. Az átadási ceremóniát Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG elnöke, Mercedes-Benz főnök celebrálta, aki ezekkel a szavakkal adta át az autót: - Nagy megtiszteltetés a Mercedes-Benz számára, hogy Őszentségét, XVI. Benedek pápát nyilvános megjelenései alkalmával a Vatikánban és külföldön a jövőben is a mi pápamobilunk kísérheti el.

A katolikus egyházfőket immáron 80 éve szolgálják a hagyományosan kiváló minőségű, biztonságos és kényelemes Mercedes-Benz járművek. Elsőként XI. Pius pápa használt egy Mercedes-Benz Nürburg 460 Pullman Saloon modellt, még 1930-ban. 1960-ban Boldog XXIII. János pápa egy automata 300D Landaulet cabriót kapott. Őt követően II. János Pál pápa használta először a Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet-ét, majd egy 300 SEL-t. Az 1980-as években II. János Pál pápa a Szent Péter téren már egy G-osztályból kialakított "Popemobile"-ban utazott. 2002-től ő használta a jelenlegi autó elődjét, amely eddig XVI. Benedeket is szolgálta. A régi pápamobilok a Vatikáni Múzeum és a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum gyűjteményét gazdagítják.

Az új Popemobile természetesen megkapta a jelenlegi M-osztály valamennyi technikai vívmányát, és a kilenc hónapon át tartó fejlesztés során teljesen megújult a jármű belső design-ja is. Összehasonlítva az előző modellel, a kupola jelentősen tágasabb és kényelmesebb lett, az idős egyházfő be- és kiszállását korlát könnyíti meg. A gyakori légi szállítás miatt a módosított M-osztály teljes magasságát csökkentették, ennek ellenére a belmagasság mégis nőtt néhány centimétert.

Köszönhetően a nagyobb üvegpaneleknek, a pápa ezentúl külföldi utazásai során többet láthat az ünneplő tömegből és a helyi látványosságokból is. Hogy őt is jobban láthassák az emberek, a kupola tetőkárpit helyett látványos belső világítást kapott. A trónt a pápai címer díszíti. Csakúgy, mint az előző modellt, az új Popemobile-t is gyémánt-fehérre festették.

XVI. Benedek az új járművel első alkalommal december 8-án jelent meg a hívek előtt Rómában, a Piazza di Spagna-n, a Spanyol lépcsőn, ahol a katolikusok hagyományosan a Szeplőtelen Fogantatást ünneplik.
- Land Rover DEFENDER Hard Top - az új 90 és 110 modellekkel visszatér a keménytető is
- 2020 Explorer Plug-In Hybrid AWD - megérkezett a Ford 7 üléses hibrid-elektromos luxusterepjárója
- 2021 Toyota Land Cruiser - nagyobb teljesítménnyel, egyedi, Black Pack kivitelben is
- A Jaguar 2021 márciusában ünnepli az emblematikus E-type 60. születésnapját
- Ford Tourneo Connect Active és Transit Connect Active - járt utat járatlanért... nyugodtan!
- Jaguar Land Rover - elkészült a másfél milliomodik INGENIUM motor
- Ford CV Communications - jönnek a kommunikáló haszongépjárművek!
- 2020 Ford Ranger Thunder - a Mennydörgés 2020 nyarának végén várható!
- KIWANO KO1 Plus - a világ első 1000 W-os terep- és lépcsőjáró egykerekű elektromos rollere
- Ford Puma ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 155 LE - ... ígéret, ha betartják, úgy jó!