Dakar 2013 - Szalay: a legjobb a Dakarban, hogy vége van...

Tizenegyedszer győzött Mr. Dakar a világ leghosszabb és legnehezebb tereprally-viadalán.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az idei viadal január 5-én indult Peru-ból, a mintegy 8400 kilométeres távnak 153 autó, 183 motorkerékpár, 75 kamion és 38 quad vágott neki. A résztvevők Argentína érintésével jutottak el Chile fővárosába, Santiago-ba.

Az autósok mezőnyéből a francia Stéphane Peterhansel került ki győztesen, teljesítményére nehéz jelzőt találni: immáron tizenegyedszer győzött a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, a 2009 óta már dél-amerikai Dakaron. A negyvenhét éves versenyző korábban motorral hatszor, autóval pedig most ötödször nyert.

Bár a Dakaron szinte soha semmi sem biztos, ennek ellenére a motorosoknál lényegében a papírforma jött be: a favoritnak tartott, KTM-et hajtó francia Cyril Despres idén ötödször lett első. Teljesítménye értékéből semmit sem von le, hogy a mezőnyből sérülés miatt hiányzott legnagyobb riválisa, a korábbi háromszoros győztes spanyol Marc Coma. A kamionok versenyében az Eduard Nyikolajev vezette orosz egység nyert Kamaz-zal, míg a quadok mezőnyében az argentin Marcos Patronelli (Yamaha) teljesítette leggyorsabban a távot.

Sajnos az idei verseny is követelt emberáldozatot, a francia motoros, Thomas Bourgin egy emelkedőn frontálisan ütközött egy chilei rendőrautóval, egy nappal korábban pedig két ember halt meg a perui–chilei határ közelében, ahol egy taxival karambolozott az egyik kísérőkocsi. A huszonöt éves korában elhunyt Bourgin a hatvannyolcadik halálos áldozat 1978 óta.

Idén a 449 induló közül csupán 301-en értek célba. Szalay Balázs tizenkettedik Dakar-ján navigátora, Bunkoczi László mellett remekül hajtotta az Opel Mokkát, a páros az összetettben a 24. helyet szerezte meg. A Sebestyén Sándor - Bognár József kettős 74. lett, míg Pócsik László, Farkas Nándor és Szaller Zoltán 76.-ként ért célba. A Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió harmincadik lett a kamionok mezőnyében.

Végül néhány "leg..." Szalay Balázstól és Bunkoczi Lászlótól:
"...a legjobb a Dakarban, hogy vége van...",
"...a legnagyobb kaland az volt, amikor a Mini belénk jött hátulról, egyben az volt a legszerencsésebb momentum is, mert a Mokka hátuljában minden összetört, de a kerék a helyén maradt és folytatni tudtuk a versenyt." Bunkoczi szerint is ez volt legszerencsésebb momentum, "... mert nem kezdtem el kiszállni, amikor belénk jött a Mini. Ha elkezdek, lehet, hogy most nem beszélgetnénk."
"...a legviccesebb az volt, amikor a szünnapon felépítettük a Carrera-pályát és Peterhansel valamint De Villiers is odajött velünk játszani." Bunkoczi szerint az eső volt a legviccesebb a sivatagban.
A legizgalmasabb előzés Szalay szerint: "...hatalmas kihívás volt a hegyi úton megelőzni a Kamaz-okat és a Tatra-kat. Amikor mész utána több mint száz kilométeren, nem hiszed, hogy van esélyed, mert akkora por van mögötte, hogy megközelíteni sem tudod. Úgy sikerült az előzés, hogy volt két perc, amikor oldalról fújt a szél, így megérkeztünk közvetlenül a Kamaz mögé és akkor már meglátott minket. És végül csak megelőztük..." Bunkoczi: "...szerintem Minit előzni a legjobb dolog a világon. Schott-al nagy csatákat vívtunk ezen a versenyen és ezt nagyon élveztük."

[forrás: dakar.com, dakar.hu]