Egyre nagyobb a gázolajhiány Európában, így Magyarországon is

A nyaralók Horvátországba indulnak az Adriához, az olaj meg elindult Magyarország felé. Emelik a gázolaj árát?

Tanker

Az egyre nagyobb gázolajhiány pótlására a MOL több tízezer tonna olajat vásárolt Szíriában. Az első 80 000 tonna már megérkezett Omisalj-ba, Krk szigetére, ahol megkezdték a bepumpálását az Adria vezetékbe. A csövön általában Európából továbbítanak olajat délre, most azonban megfordították az áramlás irányát.

Horváth Ferenc, a MOL Zrt. ügyvezető igazgatója szerint ennek az az oka, hogy az olajcég szászhalombattai finomítója csak ezzel a többletmennyiséggel tudja pótolni a térségben keletkezett gázolajhiányt. Mindez burkoltan azt is jelentheti, hogy rövidesen jelentősen emelhetik a gázolaj árát.

A vezetékben még 170 000 tonna orosz eredetű olaj van, ahhoz, hogy ez kiürüljön a vezetékből, legalább kéthajónyi olajat kell bepumpálni a vezetékbe. A szíriai olaj egyébként jobb minőségű, kevesebb ként tartalmaz, mint az orosz eredetű, viszont 1-3 dollárral drágább.

Várhatóan augusztusra ürül ki a vezetékből a régi és érkezik meg Szászhalombattára az új olaj, attól kezdve javulni fog a gázolaj minősége. Meg az ára.