32. GTi Treffen am Wörthersee 2013 - 272 lóerős az Über Amarok!

"...nincs szebb, mint műszak után egy VW Currywurst!"

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A Volkswagen idén is az ausztriai Wörthersee mellett, Reifnitz-ben rendezte meg az ínyenc rajongóknak szánt GTI-találkozót. Látogatókból ezúttal sem volt hiány, a világ legnagyobb VW-partyjára közel 150 000-en voltak kíváncsiak. Szép szám ez, különösen, ha azt vesszük, hogy 32 évvel ezelőtt csupán 100 résztvevő indította útjára a "hagyományt"...

Amellett, hogy a standokon ott voltak az Audi, a Seat és a Skoda újdonságai is, a bemutatott tuningcsodákkal a konszern elsősorban a VW-rajongókat vette célba, középpontban a Golf idei slágerével, az Audi R8 dizájnelemeivel felpimpelt Design Vision GTI-vel. Volt tűzijáték, táncoslányok, hostessek, kurvák, sőt még a Scooter-t is fellépett, élén HP-vel... Jól fogyott a sör mellé a VW házi specialitása is, az "eredeti VW-alkatrészként" hirdetett, immáron 40 éve a gyár saját húsüzemében, hetenként 10-12 tonna hús felhasználásával készített 25 cm hosszú, curryszósszal nyakon öntött virsli, amiről a már kissé koros popsztár, Herbert Grönemeyer egykor azt énekelte: "nincs szebb, mint (műszak után) egy VW Currywurst!"

A Wörthi-tó partján bemutatkozott egy igazi meglepetésmodell is: a konszern hannoveri üzemében elkészült az "Über Amarok"! Az "álompickup" háromliteres dízelmotorja 272 lóerős (200 kW)! XL-méretű, de mégis csak kétszemélyes fülkéjével, közel 6 centiméteres sárvédő-szélesítéseivel, 8 centivel mélyebbre süllyesztett karosszériájával igazi izomautó. Hangrendszere 2x380 wattos, az 500 wattos mélynyomót a rövid kabin miatt a sportos kagylóülések közé építették be. Az infotainment rendszer a 8"-os érintőképernyőről vezérelhető.

A V6-os TDI óriási, 600 Nm-es forgatónyomatéka nyolcfokozatú automataváltón keresztül jut a kerekekre. Álló helyzetből mindössze 7,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra, a műszerfalon gombnyomásra méri a gyorsulást egy stopper... A végsebessége 210 km/óra. 3 másodpeccel jobban gyorsul és 23 km/órával gyorsabb a 180 lóerős, sorozatban gyártott Amaroknál. A "SingleCab" kivitelnek köszönhetően 3,5 négyzetméteres platóján két euro-raklap is elfér, - vagy akár egy gokart, a teljes versenyfelszereléssel.

A Wörthersee-tanulmány 22 colos, "Gunmetal" színű keréktárcsáin 295/35 méretű gumiabroncsok vannak. A hátulján carbonszálas diffúzor és dupla kipufogó-kivezetés teszi egyértelművé, hogy a Volkswagennél a haszongépjármű fogalma valami egészen újfajta értelmezést kapott. A terepszögről már nem is beszélve...