Közös gyárat épít az USA-ban a Mazda és a Toyota

A tervek szerint az új üzemben 300.000 autó készül évente. Huntsville-ben, Alabama államban a Mazda új crossover modelljét és a Toyota Corollát gyártják majd. A gyártást egyenlően osztják meg a két márka között.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!
Drive Together

Egy, még tavaly megkötött megállapodást jelentett be január 10-én Masamichi Kogai a Mazda Motor Corp. (MZDAF) és Akio Toyoda a Toyota Motor Corp. (NYSE:TM) elnöke. A két cég vegyesvállalatot alapított egy 1,6 milliárd dolláros beruházáshoz, amelyhez egyenlő arányban járulnak hozzá.

Kay Ivey, Alabama kormányzója, és Tommy Battle, Huntsville polgármestere a vegyesvállalat vezetőivel együtt jelentették be, hogy az új üzem telephelye Huntsville lesz, Alabama-ban. Huntsville csupán 14 mérföldre fekszik a Toyota korábbi alabamai gyárától (Toyota Motor Manufacturing, Alabama, Inc.). A gyárban 4000 új munkahelyet hoznak létre és előreláthatólag 2021-től indul a gyártás.

Masamichi Kogai és Akio Toyoda
- A Mazda tiszta vízióval rendelkezik arról, hogy autóival hogyan akarja inspirálni az embereket, hogy akar hozzájárulni a társadalmi fejlődéshez és hogy kívánja megőrizni a Föld szépségét. Azzal, hogy Alabamában ilyen autókat építünk majd, reméljük, hogy különleges helyet foglalunk el a dolgozók és az itteni emberek szívében. Azzal, hogy a gyár a helyi közösségi élet része lesz, együtt dolgozunk, tanulunk és fejlődünk Alabama és Huntsville lakosaival – mondta a bejelentéskor Masamichi Kogai, a Mazda elnöke.

- Új beruházásunk a Mazdával karöltve arra a sikerre épül, melyet már elértünk Alabama-ban, ahol motorokat gyártunk az észak-amerikai piacra - mondta Toyoda. - Biztos vagyok benne, hogy az új üzem versenyképes lesz, 2021-től egyesíti a Toyota és a Mazda szakértelmét az itteni kiváló munkaerővel. Határozott célunk, hogy a legjobb cég legyünk Huntsville városában és Alabama államban, a Mazda és a Toyota új otthonában - ezeket mondta Akio Toyoda, a Toyota elnöke.

A Mazda számára a 2021-es év mérföldkőként jelzi a vállalat második 100 évének kezdetét, illetve 50 éves történetét az USA-ban. A Huntsville-i a 11. Toyota gyár lesz Észak-Amerikában.