Ecclestoné a Nagy Magyar Díj - hogy ez mekkora buli nekünk!

Bár az idei versenynek nincs főszponzora, a főszervezőnek, Bernie Ecclestone-nak szerencsére van. Mi, a magyar adófizetők.

O. Bernie Ecclestone

Miután a dohányt kifüstölték Mogyoródról, az idén főszponzor nélkül marad a Forma-1-es Magyar Nagydíj. Szegény Ecclestone! - gondolnánk, mi lesz most vele, éhenhal? Szerencsére nem kell aggódnunk ezért az unszimpatikus vénemberért. Azért ő így sem jár rosszul.

A kormánynak ugyanis a magyar futamért jogdíjat kell fizetnie a versenyt szervező Bernie Ecclestone tulajdonában lévő cég, a Formula One Administration (FOA) számára. A jogdíj mértéke 2002 óta évente tíz százalékkal növekszik: öt éve a bázisösszeg 10,285 millió dollár volt, ezt alapul véve idén 16,563 millió dollárt - a jelenlegi árfolyam mellett -, mintegy 3 milliárd forintot (!) kell jogdíjként kifizetni a futamért. Ezen felül a Hungaroring Sport (HS) még minden marketing- és reklámlehetőségről, TV-, rádióközvetítési díjról is lemond a FOA számára, ennek következtében a HS Zrt.-nek kizárólag a jegyértékesítésből származik árbevétele. Tehát a jogdíj, a szponzori pénzek és a közvetítésből származó bevételek teljes egészében Ecclestone cégét illetik. Ügyes! - ahogy ezt Kohn bácsi mondaná. Ha mindenki otthonmarad, neki már úgyse rossz. Övé a Nagy Magyar Díj.

A magyar sajtó most örömhírként tálalja, hogy a főszponzor hiánya miatt nem kell többet fizetnünk a jóságosnak. Szerencsés nép a magyar!

Ausztriának meg pechje van, ott nem lesz több Forma-1 futam. "Szeretem Ausztriát és annak idején mindent elkövettem annak érdekében, hogy tovább maradhasson a versenynaptárban. De a jövőben oda kell mennünk, ahol a legtöbbet profitálják az autógyártók a versenyzésből." Naaa! Képzeljük el a Wagon R-t a rajtrácson!

Van azért jó hírünk is: önzetlen O. B. Ecclestone viszont megígérte a magyaroknak, hogy 2007 és 2011 között biztosan lesz magyar futam és gyorsan le is hívta az erre vonatkozó opcióját. Vagyis a jó öreg Berniet a magyar állam még négy évig biztosan fizetheti a mi adónkból. Végre van egy fix pontja a költségvetésnek. Hogy ez mekkora buli nekünk!