CEO, UFO - hamarosan új standok nyílnak a kínai-piacokon?

11 beszólás

Három új kínai modell mutatkozik be frankfurti IAA autókiállításon. A magyar kereskedők még kivárnak.

Shuanghuan CEO

CEO hátulnézetben

Két SUV és egy kisautó. A beharangozó szerint a szeptemberi frankfurti Internationale Automobil Ausstellung-on, az IAA-n mutatkozik be a három új kínai modell, a Zhejiang Jonway UFO valamint a Shuanghuan CEO és S6. A "kicsi" főleg azért érdekes, mert 7000 euro alatti áron kínálják.

Korábban már a Landwind-SUV és a Brilliance-limuzin megjelenése az európai autópiacon is kisebb riadalmat keltett. A tornacipő, a zokni és az atlétatrikó után már az autónk is kínai lesz? - kérdezték a vásárlók. Az európai autógyártók pedig a maguk módján reagáltak és rögtön találtak is fogást a kínaiakon. Az EuroNCAP töréstesztje ugyanis mindkét modellnél "katasztrofális" eredményt hozott. Ezt rögtön felkapta a szaksajtó és jóindulatúan "négykerekű koporsónak" kezdte nevezni a kínai autókat.

Amiért ennek ellenére mégis mindenki odafigyel rájuk, annak oka az autók ára. 30-40 százalékkal olcsóbbak ugyanis, mint azonos kategóriájú európai versenytársaik.

A Shuanghuan CEO SUV első látásra a BMW X5-re hajaz. Ha hátulról nézzük. Ha elölről, elbizonytalanodunk: Toyota Land Cruiser? Touareg? Vagy BMW? Műszaki megoldásai nem különösebben figyelemre máltóak, 2.4 literes benzinmotor, 125 lóerő hajtja az 1,7 tonnás autót. A gyári adat szerint a végsebessége 165 km/óra. Olaszországban már 25 000 euros áron árulják.

A másik SUV, az UFO a Zhejiang Jonway gyártmánya csak 15 000 euro. Ennél sem nehéz felfedezni az öröklött vonásokat, ez a Toyota RAV-4 klónja. Elsőkerékhajtású, 2.0 vagy 2.4 literes benzinmotorral.

A harmadikról, a kisautóról eddig csak annyi derült ki, olyan mint a smart fortwo és 7 000 euro lesz az ára.

Kérdés ezek után, mikor jelennek meg ezek a hazai kínálatban? Ennek jelenleg még semmi nyoma, a kereskedők kivárnak. Sebaj, majd a kínai-piacokon a tornacipők, a zoknik és az atlétatrikók mellett szorítanak helyet az autóknak is. Szlovák rendszámmal.