2020 Mitsubishi ASX - előzetes a genfi világpremier előtt

A Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a márciusi 89. Geneva International Motor Show-ra időzítette a 2020-as modellévű ASX kompakt crossover világpremierjét.

Tsunehiro Kunimoto, Corporate Vice President of Design Division
Az ASX 2009-es piaci bevezetése óta 1 320 000 példányban kelt el világszerte. Ez az autó a vállalat globális stratégiájának egyik kulcsmodellje, jelenleg a harmadik a Mitsubishi eladási listáján. Az ASX-et 90 országban forgalmazzák, egyes régiókban RVR vagy Outlander Sport néven. A legnagyobb értékesítési piacai Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Kína.

A 2020 modellévű ASX külső megjelenése a "Robust & Ingenious" (Robusztus és Ötletes) formatervezési filozófia és az "Impact and Impulse" (Hatás és Benyomás) vezérelv alapján látványosan átalakult és még jobban szolgálja az MMC globális jelmondatát: "Drive your ambition".

Az új ASX tervezői továbbfejlesztették a márka korábbi "DYNAMIC SHIELD" homlokfal-kialakítását, a hatalmas méretű lökhárító mellett a hűtőmaszk és a motorvédő "páncél" is az autó erőteljes, kemény kiállását hangsúlyozza. Hátul a LED-del kombinált lámpatestek optikailag is fokozzák az ASX szélességét. A hátsó lökhárító alatti, a kipufogónyílások köré épített ezüstszínű optikai védőlemez magabiztosságot és erőt sugall.

Az ASX vásárlói a jövőben az élénk és intenzív Red Diamond (Gyémántvörös), a sportos és energikus Sunshine Orange (Napsugár Narancs), valamint a kifinomult Oak Brown (Tölgy Barna) színek közül választhatnak.

A fülke újdonságai közül érdemes kiemelni, hogy továbbfejlesztették a Smartphone-link Display Audio rendszert (SDA), a Tom Tom navigációs rendszer már 8"-os kijelzőn navigál és ha az autó áll, a kijelzőn pendrive-ról lehet videót nézni. Most készül egy olyan okostelefonra fejlesztett alkalmazás, amely feldolgozza a sebességmérő, a kilométerszámláló, a kontroll szenzorok és az egyéb információs források adatait a járműről. Ellenőrzi a még meglévő üzemanyag mennyiségét és útvonalat tervez a legközelebbi benzinkúthoz, valamint a karbantartások és kötelező szervizek optimalizálásában is segít.

Az Európában forgalmazott ASX modelleket 2.0 literes, 16 szelepes, elektronikus szelepvezérlési rendszerrel (MIVEC) működő benzinmotor hajtja, amelyhez ötfokozatú manuális sebességváltó vagy hatfokozatú, Sport üzemmódot is kínáló INVECS-III CVT automata váltó is kapcsolódhat. Mindkét változat megrendelhető elsőkerék- vagy összkerékhajtással.

Az ASX-et városi használatra tervezték, de sokoldalúsága miatt igaz rá, hogy tökéletes társ izgalmas kalandozáshoz is. A könnyű, kompakt karosszéria és a SUV-okra jellemző magas üléspozíció miatt kiválóan irányítható és könnyen vezethető földúton is. Az utasok biztonságáról alapból a RISE energiaelnyelő karosszériaszerkezet és az FCM ütközésmegelőző rendszer gondoskodik.