A Toyota már egymillió hibrid-autót gyártott

A hibrid hajtást a főníciaiak már akkor feltalálták, amikor a hajóikra nemcsak vitorlát szereltek, hanem evezőlapátokról és gályarabokról is gondoskodtak szélcsend idejére.

Toyota Prius

Az első működő hibrid autót - ebben sincs semmi meglepő - Dr. Ferdinand Porsche fejlesztette ki 1902-ben. Ennek motorja, akárcsak a mai modern hibrid-motorok, petróleummal és villannyal működött. A robbanómotor állandó fordulaton egy dinamót hajtott, az töltötte az akkumulátort, az első kerékagyakba épitett villanymotorok pedig hajtották a kerekeket. A hibrid autó gyorsan népszerű lett, 1902 és 1920 között több ezer ilyen autó készült. A hibrid motorok történetében ezután majdnem száz év szünet következett.

A világ első modern hibridhajtású, szériában gyártott autója, a Toyota Prius húsz év fejlesztés után 1997-ben került piacra Japánban, 2000-ben mutatták be a többi kontinensen. 2003-ban már a második generációs Priusokat kezdték gyártani. 1997 és 2007 májusa között 1 047 000 Toyota és Lexus, úgynevezett H-autó kelt el világszerte.

A szorgos japán mérnökök és marketingesek kiszámolták, hogy tíz év alatt 3,5 millió tonnával kevesebb széndioxid került a levegőbe, mint hibrid autók nélkül, vagyis ennyivel több széndioxid szennyezte volna a kégkört, ha csak robbanómotoros autókat gyártottak volna.