40. Bangkok International Motor Show - több mint kiállítás

Dél-Kelet Ázsia legnagyobb autókiállítása, a Bangkok International Motor Show idén már a negyvenedik évfordulóját ünnepelte. A jubileumi kiállítás minden szempontból grandidózusra sikerült.

Már a megnyitó ünnepség is minden korábbinál gazdagabb volt, a jubileumra való tekintettel szimfónikus zenekar, énekesek és táncosok tették színesebbé.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Opening Ceremony
Az előcsarnokban pedig külön kiállítással emlékeztek az elmúlt 39 évre. A tablókról visszaköszönő korabeli fotókon feleleveníthettük a nyolcvanas évekbeli hőskort, a kilencvenes évekből a bővülés időszakát, az új évezred elejének fejlődését és a legutóbbi évtized modernitását.

Az idei kiállításon 33 autó- és 14 motorkerékpár gyártó állította ki a legújabb termékeit, melyeket a tanulmánymodellek kivételével a helyszínen meg is lehetett rendelni. A kiállításra két hét alatt mintegy 1.6 millió látogató volt kíváncsi.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS)
A hatalmas kínálatnak és a rendkívüli ajánlatoknak meg is lett az eredménye, a kiállítás során összesen 43 935 autót és 5 343 motorkerékpárt adtak el.

Szokás szerint a Toyota volt a legnépszerűbb, 6 110 darab eladott új autóval. A második legtöbb autót a Mazda értékesítette, 5 211 darabot. A képzeletbeli dobogó harmadik foka pedig a Hondának jutott, 4 910 adásvételi szerződéssel. A helyi piac vásárlóerejét jelzi, hogy például Aston Martin-ból is 9, Bentley-ből 5, Lamborghini-ből 10, Maserati-ból 22, Porsche-ból 150(!) darab talált gazdára, és 6 vásárlót még a Rolls-Royce árcédulái sem tudtak elriasztani. Viszont a kiállításon először részt vevő McLaren annyira újnak tűnt a helyi közönség számára, hogy nem akadt senki, aki olthatatlan vágyat érzett volna egy 720S Spider iránt, vagy lehet, hogy a britek egyszerűen csak nem voltak felkészülve arra, hogy itt értékesíteni is lehet.

Ami a terepjárók és szabadidőautók kínálatát illeti, világpremierre is sor került: itt mutatták be a Chevrolet Captiva legújabb generációját. A kívül-belül alaposan megújult, a 2019 második felében piacra kerülő modell öt-, illetve hétszemélyes kivitelben átmenetet képez a SUV-B és SUV-C szegensek közt. Az új Captiva mellett a GM standján is hangsúlyos volt a dicső múlt megidézése, felidézve a márka nyolcvan éves történetét a SUV és 100 éves történetét a pickup szegmensben. A látogatók megannyi változatban megcsodálhatták a szintén Thaiföldön készülő Colorado pickupot,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Chevrolet Colorado
és az annak alapjaira épülő Trailblazer-t is,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Chevrolet Trailblazer
melyeket a szabadtéri offroad pályán ki is lehetett próbálni. Az egyre csak növekvő SUV piac igényeit szem előtt tartva a szervezők ugyanis egy világszínvonalú, külön erre a célra épített tesztpályával is várták a részvevőket, amely hűen tükrözi a helyiek elkötelezettségét és minden részletre kiterjedő figyelmét.

További 4x4-es újdonságként megtekinthető és kipróbálható volt az új Suzuki Jimny,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Suzuki Jimny
és a Ford Ranger Raptor is,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Ford Ranger Raptor
vagy olyan, Európában egzotikusnak számító modellek, mint a Honda BR-V vagy a Nissan Terra.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Honda BR-V
A luxus SUV-ok is szép számmal kellették magukat. Kipróbálni ugyan nem lehetett, de egy fotó erejéig bárki beülhetett az új Audi Q8-ba,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Audi Q8
a BMW X7-be,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - BMW X7
a Mercedes G63-ba, vagy a Lamborghini Urus,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Lamborghini Urus
Maserati Levante,

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Maserati Levante
Bentley Bentayga és Rolls Royce Cullinan modellekbe.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Bentley Bentayga
Már évek óta megszokhattuk, hogy 4x4-es szempontból az Isuzu standja a leglátványosabb. Most így volt, a középpontban az MU-X szabadidő autó különleges kiadása, a The Onyx állt.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - ISUZU MU-X Onyx
Az alapként szolgáló D-Max pickupot is megcsodálhattuk mindenféle, még Safety car kivitelben is. Az offroad csúcsmodellt, a V-Cross Maxot pedig alaposan megemelték, hogy beférjenek alá a 16 colos felnikre szerelt 37-es abroncsok.

Az autók mellett természetesen ezerszámra volt egyéb látványosság is, a különböző tuning- és márkaklubok rendszeresen a kiállításra szervezik a legnagyobb találkozóikat. A nézők drift-, gyorsulási- és offroad versenyen is szurkolhattak kedvenceiknek. És hát a bangkoki autókiállítás elmaradhatatlan résztvevői, a thai lányok mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Góg László
Bangkok, 2019. március