Mazda3 - Red Dot design Best of the Best 2019 díjat kapott az innovatív KODO formanyelv

A verseny a legértékesebb elismerése azon termékeknek, amelyek formaterve igazán egyedülálló és jövőbe mutató.

Mazda3 - best of the best 2019 red dot design award
A tervezők a japán esztétika jegyében és az egyszerűséget szem előtt tartva az autó karaktervonalait teljesen eltüntették a karosszériáról, így azok az autó környezetéből érkező fényt tükrözik vissza. Ez a "kevesebb több" megközelítés halad végig az autó összes részletén és megfigyelhető pl. a fényszórók alakján is, hogy nincsenek felesleges elemek.

- A Mazda3 formaterve mögött a letisztult szépség a kulcs, de ez több, mint minimalizmus. Egy ilyen egyszerű, de gyönyörű dizájn létrehozása hatalmas munka, és folyamatos finomítás sok-sok próbálkozáson és kudarcon keresztül. Ez a forma hitünk szerint csakis agyagszobrászaink kezei által hozható létre - fogalmazta meg Yasutake Tsuchida, az új modell főtervezője.

Az autó is ugyanezt a gondolkodást viseli magán. Ember-centrikusra tervezték, hogy az autózás élmény legyen. Az új Mazda3 természetesen viselkedik, mikor a vezető gyorsít, fordul vagy fékez, és tompítja az úthibákból eredő ütéseket, mielőtt azok elérnék az utasokat. A vezetőt körülvevő környezet teljesen szimmetrikus. Az új ülések pl. jobban támasztják a hát medence-szakaszát, ezáltal a törzs szabadabban mozoghat, így kevésbé fárasztó a hosszú vezetés. Az új Mazda3-ban mutatkozik be először a Mazda forradalmian új motorja, a Skyactiv-X, mely ötvözi a benzin- és dízelmotorok előnyeit.

Mazda3 - best of the best 2019 red dot design award
A nemzetközi zsűri az 55 országból érkezett 5500 pályaműből kevesebb, mint 100 terméket választott be a Best of the Best, a Legjobbak legjobbja kategóriába. A díjazás feltétele volt az innovatív megközelítés, a funkcionalitás, az ergonómia és a tartósság. A nyertesek, köztük a Mazda, 2019. július 8-án veszik át a díjat az essen-i Aalto színházban. Az új Mazda3 megjelenik a Dizájn a színpadon (Design on Stage - Winners Red Dot Award: Product Design) kiállításon is, amelyen az összes díjazott termék ott lesz az Essen-i Red Dot Design múzeumban, valamint a Red Dot évkönyvben, website-on és alkalmazásban.

Ez már a 7. KODO modell, amely megkapja a díjat. Az MX-5 soft top és RF, a Mazda CX-3, a Mazda2 2015-ben, az előző generációs Mazda3 2014-ban, a Mazda6 2013-ban került a kiválasztottak közé.

Mazda3 - best of the best 2019 red dot design award
Az 1955-ben létrehozott Red Dot a legnagyobb dizájn versenyek egyike a világon. A 48 kategóriában választott nyertesek egy évig jogosultak használni a Red Dot logo-ját.

best of the best 2019 red dot design award