Audi e-tron - a Streif / Mausefalle pályán is bizonyított a spéci prototípus

A speciálisan felszerelt Audi e-tron megmászta a legendás Streif sípálya 85%-os meredekségű Mausefalle szakaszát.

Január végén az Audi felküldte első, speciálisan felszerelt, tisztán elektromos hajtású SUV modelljét a legendás osztrák sípályára, a Streif-re. Ennek a pályának a Mausefalle nevű szakaszán küzdenek a világ legjobb sízői a Hahnenkamm verseny első helyéért. Az e-tron sikeresen megmászta az Egérfogót, ennek az elképesztő lesiklópályának a legmeredekebb részét.

Audi e-tron technology demonstrator climbs the Streif
Ahhoz, hogy a 85 százalékos meredekségű szakaszt leküzdhesse, az e-tron egy különleges quattro hajtásrendszert kapott, amelynél két villanymotort szereltek a hátsó tengelyre, egy pedig az első kerekeket hajtja. Így a prototípus összteljesítménye 370 kW-ra, azaz több mint 500 lóerősre nőtt, forgatónyomatéka pedig elérte a 8 920 Nm-t! Az Audi mérnökei emellett módosították az autó szoftverét is, a nyomatékot illetve annak elosztását a sípálya speciális körülményeihez igazították. Hogy megfelelő legyen a tapadás a havas és jeges pályán, a szöges gumikkal szerelt 19 colos kerekeket is kifejezetten erre az eseményre fejlesztették ki.

- Egy 85 százalékos meredekségű emelkedő meghódítása elsőre lehetetlennek hangzik – nyilatkozta a rallycross világbajnok és kétszeres DTM bajnok Mattias Ekström, aki az Audi e-tron prototípus kormánya mögött foglalt helyet.

Making of Audi e-tron on the Streif | A look behind the scenes
A lehető legbiztonságosabb lebonyolítás érdekében az autó bukókeretet és hatpontos biztonsági övvel szerelt versenyülést kapott. Nem titok, hogy a járművet odafentről egy fixen rögzített kötéllel is biztosították, de a kötél végén nem volt az autó felhúzására alkalmas eszköz. Az ötletes megoldásnak köszönhetően a kötél egy speciális kötélfeszítő szerkezeten keresztül kapcsolódik az alvázhoz és automatikusan megfeszül, ha az autó elkezdene visszafelé gurulni vagy csúszni.

- Tavaly már számos Audi e-tron extrém eseményen bizonyítottuk, hogy elektromos SUV modellünk semmitől sem riad vissza. Pikes Peak csúcsától egészen Namíbia szikes talaján keresztül Berlin nagyfeszültségű tesztpályájáig az Audi e-tron prototípus a legkeményebb kihívásoknak is megfelelt – nyilatkozta Peter Oberndorfer, az Audi termék és technológiai területek kommunikációjáért felelős vezetője.

Electrifying - the Audi e-tron prototype at Pikes Peak
A quattro 30 éves története során az Audi egész sor televíziós reklámot készített, amelyek kiemelik a quattro® hajtás technikai előnyeit és a 4x4 misztikáját. Az egyik legendás promo video, amikor 2011-ben az Audi 100 CS-t egy 77%-os lejtésű síugrósáncra küldték fel.

Audi quattro®: Original Ski Jump Commercial

- Toyota LC200 Supertourer - mégis túl lehet élni az Apokalipszist?
- A kétszeres F1 világbajnok Fernando Alonso Toyota Hilux-szal készül a Dakar-ra!
- Lexus Off-Road Adventure - terepkaland a festői Blackberry Mountain farmon
- Ford Sat Nav Breadcrumbs - ha ezt Jancsi és Juliska megérhette volna...
- Volkswagen Touareg - elegáns extrákkal felszerelt különleges modell az egymilliomodik!
- All-Electric Ford F-150 Prototype - Amerika ikonja tisztán elektromos hajtással is kőkemény!
- 2019 Ford Mondeo Hybrid - intelligens összkerékhajtással érkezett az öntöltő kombi!
- Mazda Skyactiv-X - itt a benzinnel hajtott dízelmotor!
- Kezdődik a jubileumi Harley-Davidson Open Road Fest Alsóörsön!
- 7 üléses portfólió a nagycsaládosoknak - a Fordnál is a gyermek az első!