Csúcs a csúcson - új csúcsot állitott fel egy Nissan Navara a Kékesen

Néhány héten át a megszokottnál egy méterrel magasabbra, 1015 méterre nyúlik a tengerszint fölé Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető.

A csúcs 1015 méter magasan van!
Furcsa építménnyel találkozhatnak azok, akik mostanában keresik fel Magyarország legmagasabb pontját, a Kékest. Az iskolai földrajzkönyvekből mindenki által 1014 méteresnek ismert hegy csúcsán ugyanis egy nagyméretű kövekből készült installáció van, amelynek a tetejére egy, a megszokott magassági jelzésre megszólalásig hasonlító, nemzeti színekre festett sziklát állítottak. Csakhogy ez a csúcs egy méterrel magasabb az eredetinél! Egy vállalkozó kedvű csapat a különleges építmény segítségével toldotta meg a hegy magasságát.

Kékes, 1015 m
Az 1015 méteres építmény ötletének történeti előzményei vannak. Sokáig ezt az értéket tekintették hivatalosnak a földrajztudósok és csak 1953 óta "alacsonyabb" egy méterrel a Kékes, amikor Magyarországon is az Adriai-tenger helyett a Balti-tenger szintjétől kezdték számítani a tengerszint feletti magasságot.

A régi magassági pont ideiglenes visszaállítása kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy teszteljék a Nissan Navara pick-up teherbírását, mivel az építményhez több tonna követ kellett a helyszínre szállítani egy közeli kőfejtőből. Az extrém kihívás során a hegyre vezető meredek úttal és az éles kanyarokkal is meg kellett küzdenie a járműnek, de tapasztalt sofőrjével együtt kiállta a próbát, így mindössze egyetlen nap alatt sikerült teljesíteni a feladatot.

Nissan Navara N-Guard
Az 1 tonnás teherbírású N-Guard a legvagányabb Navara kivitel, csúcsra felszerelt, divatos külső és belső kiegészítőkkel. A DCI 160 típusjelű duplaturbós dízelmotorja 160 lóerős, a nagyobb, a DCI 190-es 190 lóerős.

A vásárlók Visia, Acenta, N-Connecta, N-TREK és Tekna felszereltségi szintből választhatnak, de az OFF-ROADER AT32 csomaggal is megrendelhetik. A csomag része az egyedi felfüggesztés, amely 20 mm-rel emeli meg a hasmagasságot, illetve az alváz legfontosabb részeinek védelme és a nagyobb, 32”-os gumiabroncsok. Lehetőség van nagyobb gázlómélységet biztosító, felül kivezetett snorkel beépítésére is. Opcionális az első differenciálzár, amely együttműködik a Navara standard hátsó differenciálzárjával.

Azoknak, akik szeretnék kihasználni a különleges alkalmat, hogy lássák az 1015 méter magas Kékest, sietniük kell, mert az ideiglenes emlékmű csak május 6-ig látogatható.

A "Nissan Navara - Hegyeket Mozgat Meg" szlogen játékra is invitál. Akik ellátogatnak a Kékesre, lefotózzák az 1015 méterre emelt új csúcskövet, és a képet 2019. április 8. és május 5. között feltöltik az Instagramra #csúcsNavara hashtaggel, azok között között 2019. május 10-én, 10 db 4 500 Ft értékű Nissan ajándékcsomagot sorsolnak ki, amely
1 db kulacsot
1 db piknik plédet és
1 db karabineres iránytűt tartalmaz.

Részletek: Nissan Navara - Hegyeket Mozgat Meg játék